B.zzeg Fertő!

B.zzeg Fertő!

Életkép a fertőszéleskúti strandon (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Ötvenhárommillió euróból olyan fenntartható–öko–bio–zöld strandot, kikötőt, egyebeket rittyentett az Esterházy Alapítvány a Fertő partjára, hogy a fal adja a másikat. Szó szerint. Ez ugyanis a tó osztrák oldalán áll, míg nálunk betonfal és szögesdrót zárja el a partot a látogatóktól.

Ausztria felé autózva itt ne álljunk meg. Legfeljebb egy szóra. A Fertő tavi beruházás néven elhíresült luxusfejlesztés ideiglenesen szünetel ugyan, de két dolog stabil Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvizének magyar oldalán: az egyik, hogy közönséges ember évek óta nem mehet le a partra, a másik pedig a betonfal, amelyet azért húzott fel Mészáros Lőrinc valamelyik cége, hogy ezt jó ideig ne is tehesse meg. Állóvíz, mondom. A többször módosított tervek legutóbbi változata szerint a korábban odaálmodott húsz apartman helyett felépül majd huszonhat. Lesz még négycsillagos luxusszálloda, sorompó, portás a pórnép ellen, védelmi célból, de ahogy az egyik soproni önkormányzati képviselő fogalmazott: „természetes élővilág nem lesz”. 2023-as árak szerint mindez 39,4 milliárdért. A területet évekkel ezelőtt simára dózerolták, a tavaly megadott építési engedélyben pedig ez áll: „A kaszálásokat a tényleges kivitelezési munkák megkezdéséig úgy kell elvégezni, hogy ott záródó nádas ne alakulhasson ki.” 

Szóval aki a magyar oldalon lemenne a Fertőhöz, nem tud, mert ott a NER bukolikus kellékei fogadják: „Belépni szigorúan tilos!” felirat, szögesdrót, betonfal, a semmit őrző őröknek egy leselejtezett lakókocsi, sivárság és pusztulat.

• Hogy néz ki a Fertő osztrák oldala?
• Van-e sorompó, őr? Illetve miért van QR-kód a napozóágyakon?
• Hogyan zajlik Ausztriában egy ilyen mértékű beruházás?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!