Rogán Antal és Nagy Márton erősödött, Pintér Sándor gyengült

Rogán Antal és Nagy Márton erősödött, Pintér Sándor gyengült

Az ötödik Orbán-kormány megalakulása (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több miniszter hatáskörében is változások lesznek a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján – szúrta ki a Hvg.hu.

Pintér Sándortól olyan hagyományos belügyi feladatok kerülnek át Rogán Antalhoz, mint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és az útlevélkiadásnak a szabályozása. Szintén a Belügyminisztériumtól kerül át a vízgazdálkodás – néhány kivétellel – Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez.

Szijjártó Péternek is csökkennek a feladatai, az űrtechnológiáért és űrkutatásért ezután szintén Nagy Márton lesz a felelős. Csakúgy, ahogyan a harmadik ország állampolgárainak foglalkoztatása és a vendégmunkás tartózkodási engedélyek kérdésköre is gazdát cserél. A külügyminiszter számára azért pozitívumok is vannak, egy friss határozat10 milliárd forinttal megemelte a külképviseletek igazgatására fordítható összeget.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda később lapunkkal azt közölte, hogy Magyarország ez év őszétől a Digitális Állampolgárság program keretében fokozatosan tér át a digitális okmányokra a papír és kártya alapú okmányok helyett, teljesítve ezzel az Európai Unió EIDAS rendeletében rögzített kötelezettségeket. A Digitális Állampolgárság programot a Miniszterelnöki Kabinetiroda valósítja meg. A személyi adat és lakcímnyilvántartás mindig annál a tárcánál van, amelyik az okmányok kibocsátásáért felel, ezért volt szükség a kormány statútumának módosítására.