Politico: Trump és Putyin már Ukrajnáról egyeztetnek

Politico: Trump és Putyin már Ukrajnáról egyeztetnek

Donald Trump az elnökjelöltek első televíziós vitáján 2024. június 27-én (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump a háttérben Vlagyimir Putyinnal tárgyal arról, hogy Moszkva mekkora részt tarthatna meg a megszállt ukrán területekből – írja a 444.hu a Politico cikke alapján, az olasz lap Trumphoz közeli nemzetbiztonsági szakértőkre hivatkozott. A lap nem ír részleteket ezekről a tárgyalásokról, így nem tudni, hogy azok milyen stádiumban vannak és azt sem, hogy pontosan mekkora területekről van szó.

Trump korábban többször hangoztatta, hogy ha megnyeri a novemberi elnökválasztást, „egy nap alatt véget vet” az ukrajnai háborúnak. A Kreml az elmúlt időszakban többször utalt egy tűzszüneti lehetőségre, de ehhez a mostani frontvonalon túl, ma is ukrán ellenőrzés alatt lévő területeket követelnek. Orbán Viktor kedden beszélt Kijevben a Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalásán az azonnali tűzszünetről.

Ukrajna sorsán túl a Politico alapvetően Trump NATO-val kapcsolatos külpolitikai terveit latolgatja a volt elnök korábbi nemzetbiztonsági tisztviselőivel és védelmi szakértőkkel készült interjúk segítségével. Ők úgy látják, hogy korábbi fenyegetései dacára Trump valószínűleg nem fogja kiléptetni az Egyesült Államokat a NATO-ból, de az észak-atlanti szövetséget valamiféle „kétszintű rendszerére” szeretné átalakítani: eszerint azt akarja, hogy azok az országok, amelyek nem teljesítik a védelmi kiadások kétszázalékos GDP-célját, „ne profitáljanak az Egyesült Államok biztonsági garanciájából”. Egy ilyen radikális átalakítás a NATO kollektív védelmet garantáló 5. cikkének megsértése lenne.

Címkék: Ukrajna, háború, Trump, Putyin