Érmeket hoztak haza a magyar diákok a közép-európai informatikai diákolimpiáról

Érmeket hoztak haza a magyar diákok a közép-európai informatikai diákolimpiáról

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddigi legjobb eredményét érte el a négytagú magyar csapat a csehországi Brnóban megrendezett Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI): összesen két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar fiatalok – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztató szerint a június 23. és 29. között megrendezett 31. CEOI-n a nyolc régiós alapító ország (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szlovénia, Szlovákia és Románia), plusz egy hazai és öt vendégország (Ausztria, Azerbajdzsán, Izrael, Ukrajna és Svájc) csapatai vettek részt.

A versenyen a diákok fejlett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatok megoldásában mérték össze tudásukat: a feladatok között szerepelt többek között nagyszámú Covid-tesztek elvégzésének optimalizálása, valamint a haditengerészet admirálisának és a cseh adóhatóság bőrébe is belebújhattak a diákok az elképzelt szituációkon keresztül.

Az idei informatikai diákolimpián abszolút első lett és aranyérmet szerzett Molnár István Ádám, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója, valamint szintén aranyéremben részesült Görömbey Tamás, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja. Ezüstérmet szerzett Czanik Pál, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója és bronzéremmel végzett Szilágyi Balázs, a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja.

A közleményben felidézik: az első helyen végzett Molnár István Ádám már két éve a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) Felfedezettjeink 2022 különdíjában részesült mint a programozás és a matematika mestere, és számos diákolimpián kiemelkedő eredményt ért el. A magyar delegáció csapatvezetője Erdősné Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke, helyettese pedig Nikházy László, a Neumann Társaság Tehetséggondozó szakosztályának kitüntetett tehetséggondozója volt. A diákok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készültek fel a versenyre az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával – közölték.

Mint írták, a diákolimpiai szezon csúcspontja idén is a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) lesz, amely szeptemberben zajlik majd Egyiptomban. A világversenyen a CEOI-n bizonyított magyar csapatból három diákolimpikon is részt vesz.