Az idei volt az ötödik legmelegebb június

Az idei volt az ötödik legmelegebb június

Fotó: Unsplash/jose Ignacio Pompe

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei volt az ötödik legmelegebb június a HungaroMet Zrt. keddi tájékoztatása szerint. Egyben az idei a legmelegebb első félév a XX. század kezdete óta. A hónap középhőmérséklete országos átlagban 21,6 Celsius-fok volt, ez pedig 1,8 fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti évek átlagát. Így jött ki, hogy 1901 óta ez volt az ötödik legmelegebb június.

A havi középhőmérséklet a Dunántúlon és az északi országrészben többnyire 20-22 fok között alakult, az Alföldön viszont nagy területen meghaladta a 22 fokot, a Dél-Alföldön, Szeged környékén a 23 fokot is elérte a hónap középhőmérséklete. A hónap csapadéka országos átlagban - az eddig beérkezett adatok alapján - 82,8 milliméter volt, amely 15 százalékkal haladja meg az 1991-2020 közötti években mért, átlagosan 71,8 millimétert. A csapadék általában záporokból, zivatarokból hullott, ezért nagy térbeli változékonyság jellemzi a havi csapadékösszegeket. A legszárazabb helyeken 30 milliméter körül maradt a havi csapadék, míg a csapadékosabb tájakon - így a Bükk és a Zempléni-hegység környékén - többfelé 150 millimétert meghaladó csapadékot mértek júniusban.

Az elemzésben kitértek arra, hogy az idén minden hónap legalább 1 fokkal melegebb volt a szokásosnál.