Narancs riasztást adtak ki, heves viharok jöhetnek

Narancs riasztást adtak ki, heves viharok jöhetnek

Képünk csak illusztráció. Villámárvíz Gyöngyöstarjánban 2023. június 8-án (Fotó: Extrém Időjárás Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy és Zala egyes járásaira a HungaroMet Zrt. hétfő délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Hétfő éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Zala, Somogy, Tolna, Baranya, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg területére. Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád kivételével az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt. Az előrejelzés szerint hétfőn délután, este a délnyugati, déli területeken alkalmasak lehetnek a feltételek zivatarok, heves zivatarok kialakulásához. A cellák környezetében intenzív csapadék, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél, néhol jégeső fordulhat elő. A heves zivatarokhoz erősen viharos, óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllökés, felhőszakadás, illetve két centiméteresnél is nagyobb jégátmérőjű jégeső társulhat.

Várhatóan éjjel sem nyugszik meg a légkör, az ország déli, keleti felén továbbra is előfordulhatnak zivatarok. Kedden napközben a zivatartevékenység súlypontja várhatóan már az ország keleti felére korlátozódik, leginkább a Tiszántúlon, illetve egy hozzávetőlegesen a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában fordulhatnak elő. Estére várhatóan megnyugszik a légkör.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: azt javasolják, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – javasolt védett helyre vinni.

Továbbá, ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben. Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt – javasolta. Hozzátette: akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől. Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Címkék: időjárás, vihar