A portugál Chega csatlakozott Orbánék szövetségéhez

A portugál Chega csatlakozott Orbánék szövetségéhez

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) fogadja André Venturát, a portugáliai CHEGA párt elnökét a Karmelita kolostorban 2023. május 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A portugál Chega elnöke bejelentette: része kíván lenni a szuverenista erők összefogásának – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. André Ventura az ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatáról szóló videót közösségi oldalára is feltöltötte.

Vasárnap írta alá Bécsben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Andrej Babis, a cseh ANO elnöke és Herbert Kickl a Patrióta kiáltványt, amely egy „új politikai szövetséget” kínál fel Európa nemzeteinek valamint szuverenista, patrióta pártjainak. A csatlakozó pártok az Európai Parlamentben önálló képviselőcsoportot hoznak létre, és az alapítók tervei szerint rövid időn belül a legnagyobb jobboldali EP-frakcióvá válnának – olvasható a közleményben.

A portugál Chega (Elég) szélsőjobboldali 2019-ben alakult. A 2019-es portugáliai parlamenti választásokon egy mandátumot szereztek,  2024-ben viszont már a harmadik legnagyobb erő lett a Chega, 50 képviselői helyet nyert el a portugál parlamentben, ez 18 százalékot jelent. 

A június 9-ei EP-választásokon két képviselői hely jutott a Chegának a portugáloknak járó 21-ből – írta a Hvg.hu. A párt eddig az Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoprt tagja volt. Egy új frakcióból hét országból legalább 23 képviselőre van szükség, egyelőre négy államot pipáltak ki.

„Nem fogunk hozzá csatlakozni rövid távon, de ki tudja, mit fogunk tenni közép- és hosszú távon” – közölte az AfD. Az Alternatíva Németországért (AfD) társelnöke vasárnap beszélt erről. A pártot az EP-választás előtt zárták ki az ID-ből, az elmúlt héten arról szóltak aíhrek, hogy külön frakciót hoznak létre.

Címkék: Orbán Viktor, Chega