Frakció nélkül maradhat a Mi Hazánk is az Európai Parlamentben

Frakció nélkül maradhat a Mi Hazánk is az Európai Parlamentben

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, mellett Dúró Dóra és Borvendég Zsuzsanna (Fotó: MTI/Purger Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, mégsem alakít saját frakciót az Európai Parlamentben a német AfD, pedig ez lett volna egy olyan új pártcsalád, amelyhez a Mi Hazánk is csatlakozni akart. A Die Presse írt erről sajtóhírekre, a Stern című oldalra hivatkozva, amely szerint túl nagy volt a kockázat egyes potenciális partnereknél, például a holokauszt relativizálása miatt.

A német szélsőjobboldali AfD-t nem sokkal a júniusi európai parlamenti választások előtt zárták ki az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióból, mert listavezetőjük – Maximilian Krah – az SS szerepét relativizáló kijelentéseket tett. Ezután merült fel egy új csoport, a Szuverenisták megalapítása, amelynek tagja lett volna több szélsőséges párt, így – többek között – a bolgár Újjászületés, az SOS Romania vagy éppen Magyarországról a Mi Hazánk is. Toroczkai László az elmúlt időszakban több helyen is beszélt már a formálódó pártcsaládról, számos megbeszélést is folytatott az érintettekkel.

Amennyiben ez mégsem alakul meg, a Mi Hazánk egyetlen EP-be jutott politikusa, Borvendég Zsuzsanna várhatóan független képviselőként fog majd politizálni. Jelenleg egyébként úgy tűnik, hogy a Fidesz és a KDNP képviselőire is ez vár.