Emberi mulasztás okozhatta a csütörtöki szlovákiai vasúti szerencsétlenséget

Emberi mulasztás okozhatta a csütörtöki szlovákiai vasúti szerencsétlenséget

Tûzoltók dolgoznak az Érsekújvár (Nové Zámky) közelében történt vonatbaleset helyszínén 2024. június 27-én, miután autóbusszal ütközött egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat egy vasúti átjárónál. (MTI/AP/TASR Slovakia/Henrich Misovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előzetes vizsgálati eredmények szerint emberi mulasztás okozhatta a csütörtöki szlovákiai vasúti szerencsétlenséget, amelyben egy autóbusz hét utasa életét vesztette, öt másik pedig megsebesült – közölte Jozef Ráz szlovák közlekedési miniszter pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.

„A vizsgálat előzetes eredményei azt mutatják, hogy nem volt rendszerbeli vagy műszaki hiba, ami azt jelenti, hogy minden úgy működött, ahogy kell. Valószínűleg egyéni emberi hiba történt, amelynek következményeként a forgalom elől elzárt sínpáron jelent meg a vonat, vagyis ott, ahol nem lett volna keresnivalója” – jelentette ki Jozef Ráz, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. Hozzátette: a sínpárt, amelyen a gyorsvonat haladt, az előző napi heves esőzések következményeinek elhárítása miatt zárták le a forgalom előtt.

Alexander Sako, a vasúti infrastruktúráért felelős Szlovák Államvasutak (ZSR) vezérigazgatója a tragédia körülményeit ismertetve elmondta: az ütközést megelőzően az egyik sínpáron egy személyvonat haladt el Érsekújvár irányába, majd ezután a sorompók felemelkedtek és az átkelőn áthaladt egy személygépkocsi, majd utána az autóbusz, amelybe viszont beleütközött a másik – elvben lezárt – sínpáron érkező nemzetközi gyors.

A vasúti forgalmat működtető Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) az eddigi vizsgálati eredményekre hivatkozva kizárta annak lehetőségét, hogy a szerencsétlenséget a mozdonyvezető hibája okozta volna. Mint írták: a mozdonyvezető mindent az előírások alapján tett, nem számíthatott az előállt helyzetre és nem volt módjában megakadályozni a szerencsétlenséget.

A szerencsétlenség csütörtökön délután az EC 279 számú, Prágából Budapestre tartó nemzetközi EuroCity járatával történt, amely autóbusszal ütközött egy sorompókkal és szemaforral is ellátott vasúti átkelőnél a dél-szlovákiai Érsekjúvár (Nové Zámky) közelében. Az áldozatok és a sérültek mind a busz utasai, a vonat utasai közül nem sérült meg senki.

A tragédia körülményeinek kivizsgálása folytatódik, az ügyben a rendőrség általános veszélyeztetés bűncselekménye miatt indított eljárást.

(MTI)