Kiadták a figyelmeztetést, heves zivatarok csaphatnak le az országra

Kiadták a figyelmeztetést, heves zivatarok csaphatnak le az országra

Szeles, viharos idő. Képünk csak illsuztráció (Fotó: Jan Barkmann/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hevesebb zivatarok alakulhatnak ki a délnyugati és az északkeleti országrészekben hétfőn – figyelmeztet a HungaroMet Zrt.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott veszélyjelzés szerint Vasban, Zalában, Somogyban, Tolnában, Baranyában, valamint Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregben hétfőn hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt a hét megyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki. Az ország többi megyéjére – Csongrád-Csanád és Békés kivételével – elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hétfő éjfélig zivatar kialakulásának veszélye miatt. Csongrád-Csanádban és Békésben viszont hétfőn a középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot, emiatt magas középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint vasárnap estétől növekszik a zivatarok valószínűsége. Kezdetben elsősorban északnyugaton, a Dunántúl északi részén alakulhatnak ki zivatarok, majd a középső országrészben, a főváros térségében, illetve éjféltől egyre inkább az ország északi, északkeleti harmadában és az Észak-Alföldön. Zivatarok környezetében intenzív csapadék, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél és néhol jégeső fordulhat elő.

Hétfőn a déli óráktól elsősorban a Nyugat- és Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten és az Észak-Alföldön válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, és néhol heves zivatar is előfordulhat. Az ország többi részén kisebb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok. A zivatarokat általában viharos szél, a hevesebb viharokat óránkénti 90-100 kilométeresnél is erősebb széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérheti. Hétfőn az éjszaka első felében még előfordulhatnak zivatarok, amelyek lecsengése csak hajnaltól várható.

 

Címkék: időjárás, vihar, zivatar