A fősodorral szembeni új EP-frakciót hozna létre Orbán Viktor

A fősodorral szembeni új EP-frakciót hozna létre Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök (b), Andrej Babis volt cseh kormányfő (j2) és Janez Jansa egykori szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke Budapesten 2023. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor, Andrej Babis és Robert Fico pártja tárgyalásokat folytat egy európai parlamenti frakció létrehozásáról – erősítette meg a Népszavának több egymástól független EU forrás. Az egyetlen politikai csoporthoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló blokkot kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán. A lap úgy tudja, a frakció ötlete Orbán Viktortól származik.

A tömörülésbe várják a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősíti. Eredetileg ebbe a pártcsaládba szeretett volna belépni a Fidesz is, ám az annak gerincét alkotó olasz kormánypárt, az Olasz Testvérek és az ECR pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni ajtót mutatott neki. (A Fidesz utóbb azzal próbálta magyarázni a történteket, hogy nem is akart csatlakozni oda).

A lap információi szerint a PiS átcsábítása azért is elképzelhető, mert a lengyel képviselők erősen megosztottak az ECR csoport irányvonala miatt. Emellett a jelenleg az Európai Néppártban ülő Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is az új képviselőcsoportba invitálnák, ám az ő átpártolásukra nem sok esély van, miután egyik képviselőjüket a frakció alelnökének választották a múlt héten. A pártcsoport alakításhoz hét tagállamból 23 képviselőre van szükség.

Nemrég már felmerült egyébként egy teljesen új, Szuverenisták elnevezésű frakció ötlete, amelyhez a Mi Hazánk is csatlakozott volna, ám úgy tűnik, hogy ez mégsem indul el. A német AfD azután akart új radiális frakciót alakítani az Európai Parlamentben, hogy a választások előtt kizárták őket a szintén szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia frakcióból.