Nyertek a grúzok, Magyarország is csomagolhat az Eb-ről

Nyertek a grúzok, Magyarország is csomagolhat az Eb-ről

A magyar csapat a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 1. fordulójában játszott Magyarország - Svájc mérkőzés után a kölni RheinEnergieStadionban 2024. június 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amennyire jól indult a matek hétfőn (Olaszország az utolsó pillanatban egyenlített Horvátország ellen, így a déli szomszédunk mögöttünk végzett a legjobb harmadikok tabelláján), annál rosszabbul folytatódott. Kedden Anglia nem tette meg a szívességet nekünk, hogy megverje Szlovéniát (bűnrossz meccsen 0-0 volt az eredmény), így elment az az esély, de még maradt kettő.

Az első esélyünk szerda délután úszott el: Ukrajna nem kapott ki Belgiumtól (0-0), és Románia is ikszelt Szlovákiával (1-1), így abban a csoportban az összes csapat négy pontot szerzett! A rosszabb gólaránya miatt Ukrajna szorult az utolsó helyre, így ők négy ponttal is csomagolhatnak. (Egy zárójel: a 24 csapatos Európa-bajnokságon hat csoport van, csoportonként 4-4 ország válogatottjával. A csoportmérkőzések után a legjobb kettő automatikusan továbbjut, és a hat harmadik közül a legjobb négy – az utolsó kettő pedig csomagolhat. A csoportok utolsó helyezettei is értelemszerűen kiesnek a további küzdelmekből.)

Estére maradt az utolsó esély, viszonylag egyszerű matekkel: a cseheknek nem szabad nyerni Törökország ellen, Georgia pedig nem verheti meg Portugáliát. Egyik sem tűnt légből kapott lehetőségnek. Ráadásul a cseh-török mérkőzés nekünk kedvezően indult: a huszadik percben a cseh Barák megkapta a második sárga lapját, mehetett zuhanyozni. A második félidőben a törökök szereztek vezetést Calhanoglu révén, de az emberhátrányban játszó csehek feltámadtak, és egyenlítettek a 66. percben Soucek révén. Ez még nem volt baj, de eközben a második mérkőzésen Georgia megszerezte a második gólt is (!) Portugália ellen tizenegyesből (mindkétszer Mikautadze volt eredményes, ezzel már három gólja van az Eb-n és vezeti a góllövőlistát), így egyre biztosabbá vált, hogy Georgia is négy ponttal fejezi be a csoportkört. Mivel mi a skótok elleni győzelmünknek köszönhetően csak három ponttal rendelkezünk, Horvátország mellett Magyarország lett a másik kieső harmadik, nélkülünk folytatódik az Európa-bajnokság.

Mai végeredmények:
Románia – Szlovákia 1–1
Ukraja – Belgium 0–0
Csehország – Törökország 1–2
Georgia - Portugália 0–2