Az olasz városban attól félnek, hogy az idősotthon összes lakója megfertőződik

Az olasz városban attól félnek, hogy az idősotthon összes lakója megfertőződik

Orvosok műtenek egy koronavírussal fertőzött pácienst a San Matteo kórház intenzív osztályán az észak-olaszországi Paviában 2020. március 26-án (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lodi és Bergamo: olasz történetek és tanulságok a koronavírus hétköznapjairól – sajtószemle

„A Santa Chiara idősek otthonában 38-an hunytak el március elseje óta, míg tavaly ugyanezen időszak alatt csak 4 halott volt” – írják levelükben a városi tanácsosok a prefektusnak, akit egyébként éppen kórházban kezelnek Milánóban koronavírusos fertőzés miatt. A levél tanulsága a hazai otthonok számára: ha az elhunytakat azonnal szűrték volna koronavírussal kapcsolatban is, talán korábban kiderülhetett volna, mi áll a megnövekedett halálozások hátterében. Ez azonban Lodiban elmaradt, így attól tartanak, hogy az idősek otthonának mind a 250 lakója megfertőződhet koronavírussal – írja a la Repubblica.

Az idősek otthonának vezetője hetek óta hiába kéri az illetékes egészségügyi szervezetet, hogy teszteljék a halottakat is, ez a jelenlegi protokoll szerint ugyanis nem szükséges. „A tesztek nélkül a halálozások után nem tudjuk eldönteni, miben hunytak el vendégeink – mondja – még ha feltételezéseink lehetnek is róla. … Vendégeinket mindenben segítjük, 40 alkalmazottunk minden védőeszközzel el van látva, mi magunk vettük meg a szükséges maszkokat. Ha az illetékes egészségügyi szervezet nem változtatja meg álláspontját, én semmit sem tehetek.”

„A koronavírust az ebola protokolljai szerint kezeljük" | Magyar Hang

Lodi térségében található Codogno települése, 15 978 lakossal, amely a koronavírus-járvány egyik gócpontja volt a kezdet kezdetén. A települést teljesen lezárták, szigorú karanténnal tiltották meg a ki és bejutást több mint egy hónappal ezelőtt, az első fertőzés után. Miután a megbetegedések száma stabilizálódott, a zárt zónát újra megnyitották. Ezzel együtt azonban újra terjedni kezdett a vírus is – írja a La Repubblica. „Hattal több pozitív esetünk van – magyarázta Francesco Passerini, Codogno polgármestere – Az utóbbi napokban stabilan 268 betegünk volt. Mindez azt mutatja, hogy a vörös zónával bevezetett tiltások igenis hatásosak voltak.”

A New York Times hosszú cikkben számol be arról, milyen a helyzet a járványügyi szempontból leginkább sújtott Bergamóban. A cikk drámai képekkel tudósít arról, milyen állapotokat okozott a vírus Bergamóban. Kórházi folyosókra tolt ágyakon fekvő emberek, a katonaság által elszállított koporsók, családi drámák – a képek magukért beszélnek, szavakkal nehezen visszaadható állapotot mutatnak be: „Mintha egy háborúban lennénk, és az áldozatokat gyűjtjük össze” – ahogy Vanda Piccioli, az egyik utolsó még nyitva tartó halottasház igazgatója elmondta a New York Times újságírójának.

Időközben a közeli városkában, Alzano-ban, már megkezdte a munkát az Oroszország által küldött különleges egység. Az orosz és az olasz hadsereg két speciális csapata egy idősek házát fertőtlenít – számol be az Eco di Bergamo. Korábban a Corriere della Sera részletesen bemutatta ennek a városnak a történetét. A polgármester, Camillo Bertocchi kifejezetten kérte, hogy zárják le teljesen a települést a legszigorúbb karanténnal, de nem hallgatták meg kérését. 

Bergamóból a hadsereg folyamatosan szállítja el a templomból a holttesteket | Magyar Hang

Az Eco di Bergamo ismerteti a bergamói orvosi kamara elnökének, Guido Marinoninak a véleményét, amely szerint 70 000, az egészségügyi rendszerbe be nem került koronavírusos lehet a környéken. Bergamóban összesen 7072 lakos tesztje lett pozitív. „Ebből tudunk kiindulni – mondja az elnök – Tudjuk ugyanis, és ez a tanulsága annak is, ami Kínában történt, hogy a koronavírus miatt ellátásra szoruló betegek az összes, a fertőzéssel együtt élő személyeknek csupán egy kis részét jelentik, nagyjából a 10-20 százalékát.”

Bergamóban és a bergamói térségben nagyjából egymillióan laknak, ez azt jelenti, hogy a lakosság körülbelül 3,5–7 százaléka fertőződött meg. „Higgyék el, nagyon óvatos becslés ez, azt mondhatnám, alábecsüljük az esetszámot – pontosít Marinoni. – Tudjuk ugyanis, hogy aki ebben a pillanatban otthon van lázasan és torokfájással a megyénkben, nagyon valószínű, hogy elkapta a koronavírust: az orvosokat minden nap százszámra hívják fel ilyen jellegű esetekkel kapcsolatban. Tesztelünk-e vagy sem, a lényeg az, hogy izolálni kell a betegeket, otthon kell maradni.”