A háború első hete óta nem halt meg ennyi orosz katona naponta az ukrajnai agresszió miatt

A háború első hete óta nem halt meg ennyi orosz katona naponta az ukrajnai agresszió miatt

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit katonai hírszerzés az ukrán adatok alapján a napi hadijelentésében arról számolt be, hogy februárban naponta átlagosan 824 orosz katona veszíti életét az Ukrajna ellen lassan egy éve zajló orosz agresszió következtében. A brit hírszerzés megjegyzi, hogy nem tudta független források alapján igazolni e szám hitelességét, de az adat beleillik az általában pontosnak bizonyuló trendbe.

Eközben az ukrán honvédők is jelentős veszteségeket szenvednek. Az orosz veszteségek tavaly nyáron csak napi 172 főre rúgtak, vagyis mostanra majdnem ötszörösére emelkedett a halálozás. Ennek okai bizonyosan sokrétűek. Valószínűleg szerepet játszik a trendben, hogy  az oroszok fokozták támadó hadmozdulataikat, bár arról megoszlanak a vélemények, hogy ez már az ukránok által várt nagy orosz offenzíva, vagy csak annak előkészítése.

Szerepet játszhat a hatalmas veszteségekben az orosz támadók rossz kiképzése, a szinte alkalmatlan civilek és bűnözők besorozása, az ellátási nehézségek, a felszerelés elégtelensége, illetve a kudarcos koordináció és a hírek szerint csapni való harci morál is. Az ukrán adatok szerint, az agresszió kezdete óta már 137.780 orosz katona halt meg.

 

Címkék: ukrajnai háború