Az EU kitűzte a dátumot Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásának megkezdésére

Az EU kitűzte a dátumot Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásának megkezdésére

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartott sajtóértekezleten az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésén 2023. február 9-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió országai hivatalosan is jóváhagyták Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásának megkezdését – írta az AP. Az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Belgium bejelentette, hogy a tagállamok megegyeztek a tárgyalási kereteketről, a belga elnökség azt nyilatkozta, hogy „ez (a döntés) megnyitja az utat a csatlakozási tárgyalások június 25-én, kedden, Luxembourgban való megkezdéséhez”.

Ukrajna négy nappal az Oroszország általi lerohanása után, 2022. február 28-án nyújtotta be az EU-hoz való csatlakozási kérelmét, nemsokkal ezután márciusban Moldova is kérvényezte az EU-ba való felvételét. Ahhoz, hogy egy ország bekerüljön az Európai Unióba, először teljesítenie kell a Koppenhágai kritériumokat, ami többek között az EU-s jogharmonizációt, a demokratikus intézmények biztosítását, a működőképes piacgazdaság fenntartását, illetve az uniós kötelezettségek vállalását vonja maga után.

Ezen kritériumok teljesítése évekbe is telhet, a két ország „földrajzi szomszédsága” Oroszországgal még inkább bonyolíthatja a csatlakozási követelmények teljesítését.