Így lép fel a Momentum a Gazprom Fradi-szponzorációja ellen

Így lép fel a Momentum a Gazprom Fradi-szponzorációja ellen

Orbán Viktor a Fradi kabalasasával (Fotó: Facebook/Cseh Katalin hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum lépéseket tesz annak érdekében, hogy az orosz Gazprom ne tudjon a Ferencváros labdarúgócsapatán keresztül pozíciókat szerezni Magyarországon, így az EU-ban – derült ki Cseh Katalin, a párt EP-képviselőjének pénteki Facebook-bejegyzéséből. A politikus közölte, levélben szólítják fel az UEFA elnökét, hogy tegyen lépéseket „Putyin újabb befolyásolási kísérletének megakadályozására”.

– Eddig tartott: európai nyomásra az orosz kémbankból sikerült kilépnünk, Orbán Viktor most a Fradin keresztül engedné vissza Putyinékat – írta Cseh Katalin, aki szerint normál esetben mindenki örülne annak, hogy egy multinacionális cég egy magyar focicsapat szponzora lesz, hiszen külföldről jön a pénz, nagy részét Magyarországon költik el, ezáltal nő a magyar GDP, erősödik a magyar foci. Csakhogy jelen esetben ugyanis a magyar focicsapat a Fradi, amelyre a Fidesz már régóta rátelepedett, a külföldi multi pedig az orosz Gazprom.

A Momentum EP-képviselője szerint a jelenség nem újkeletű: úgy hívják, hogy sportswashing és felhozta Szaúd-Arábia példáját. Szerinte a közel-keleti országnak sem azért volt fontos Cristiano Ronaldo, N'Golo Kanté vagy Rúben Neves leigazolása, mert annyira fontos volt nekik élőben látni ezeket a világsztárokat. Hanem azért, mert ezzel akarják javítani Szaúd-Arábia emberi jogi aggályok, brutális kivégzések és demokratikusnak legkevésbé sem nevezhető hatalomgyakorlás miatt megtépázott reputációját.

– A Gazprom most ugyanerre készül a Fradival: vissza akarja csempészni magát az európai fociba, a Ferencváros szponzoraként. És Kubatov Gábor ezt pontosan tudja – hangsúlyozta, megjegyezve: tájékoztatta EP-képviselő kollégáit Putyin újabb befolyásolási kísérletéről, és a támogatásukat kérte, hogy levélben szólítsák fel az UEFA elnökét: tegyen lépéseket, hogy ne valósulhasson meg „ez a szégyentelen szövetségkötés”.