A Fidesznek kedvezően rajzolnák át a választási körzeteket

A Fidesznek kedvezően rajzolnák át a választási körzeteket

Szavazatszámlálás. (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hét Pest megyei választókerület határainak átrajzolását javasolja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, miután ezekben a választópolgárok száma több mint 20 százalékkal meghaladja az országos átlagot. A Nemzeti Választási Iroda elnöke, dr. Nagy Attila javaslata alapján két választókerülettel bővülne a Pest megyei kerületi rendszer, ezt a fővárostól vennék el, míg a rendkívül aránytalan Somogy és Tolna megyéhez nem nyúlnának. Előbbihez pedig csak akkor, ha Győr-Moson-Sopron megye kapna egy választókerülettel többet.

A Választási Földrajz blog szerzőjének a Telexen ismertetett cikke szerint ezzel a javaslattal számos gond van. Pest megye népesedési trendjeit figyelembe véve nem kettő, hanem három plusz kerületre lenne itt szükség, hiszen a területi egység népességbővülése négy év alatt 5,32 százalékkal haladta meg az országos átlagot, tehát ennyivel módosulnak átlagosan a megyében található kerületek eltérései minden két országgyűlési választás között. Vagyis. ha csak két új választókerületet jelölnek itt ki, Pest megyében két ciklus múlva ismét aránytalanná válna a választókerületek népessége. Főleg, ha figyelembe veszik a demográfiai trendek belső aránytalanságát is, Budapest környékén ugyanis sokkal dinamikusabban nő a népesség,. mint Cegléd környékén, ahol népességfogyás tapasztalható.

A nagyobb probléma a javaslattal, hogy mindkét kerületet Budapesttől vonná el, annak ellenére, hogy ezt semmi nem indokolja. A Választási Földrajz blog javaslata alapján is csökkenne eggyel a fővárosi választókerületek száma, azonban ezzel az átlagos eltérés 2,4 százalékos lenne, míg kettő esetén már 8,8 százalék, mely így aránytalanabb helyzetet teremtene. Ezzel a lépéssel csökkenne Budapest egyéni képviselete, javítaná viszont a kormánypárt egyéni mandátum-szerző képességét 2026-ban.

A Pest megyéből hiányzó választókerületeket – írja a Telex – máshonnan kellene elvenni. A már említett Tolna és Sogy megyékben rendkívül nagy mértékben tér el az országos átlagtól lefelé a választókerületek népessége, ezt csak a kerületek számának csökkentésével lehetne orvosolni. Ezeket a kerületeket pedig Pest megyébe átcsoportosítva jóval arányosabb képviselet jönne létre, hiszen mindkét vármegyében csökken a népesség. Ebből fakadóan az NVI elnök érve, miszerint Tolna vármegyében „a jelenlegi 3 országgyűlési egyéni választókerület számának csökkentésével egyelőre nem teljesíthetőek a jogszabályi követelmények, ugyanis ahhoz a kötelezően figyelembe veendő 2022-es választópolgárszám túl magas”, már nem lesz igaz 2026-ra. Somogy megyében pedig már a 2022-es adatok alapján is kialakítható a három (eggyel kevesebb) kerület. Csakhogy e két megyében a kormánypártok 60, illetve 55 százalék feletti eredményt értek el 2022-ben, így a Fidesznek nem érdeke, hogy itt csökkenjen az egyéni képviselők száma.

Nagy Attila ennek ellenére hosszú távon javasolta Somogy megye kerületszámának csökkentését, viszont cserébe nem Pest megye kapna plusz mandátumot, hanem Győr-Moson-Sopron (a Fidesz 2022-es támogatottsága a megyében 59,7 százalék volt). Annak ellenére javasolja ezt, hogy Komárom-Esztergom és Csongrád megyékre sokkal inkább ráférne a kerületszám-bővítés. Ez utóbbiakban azonban sokkal kevésbé szavaznak a Fidesz–KDNP-re, így a kormánypártnak nem is érdeke e megyék kerületszámának bővítése.