Bese atya évekig egy politikai párttól is kapott fizetést

Bese atya évekig egy politikai párttól is kapott fizetést

Bese Gergő házszentelést tart a kormányfő hivatalának otthont adó Karmelita kolostorban vízkereszt napján, 2022. január 6-án. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igen szoros kapcsolatot ápolt a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciójával Bese atya – tudta meg a Magyar Hang. Lapunk információi szerint Bese Gergő Péter (akkor még) dunavecsei plébános Nacsa Lőrinc KDNP-s frakcióvezető-helyettes és frakciószóvivő stábjának fizetési listáján volt 2018 őszétől évekig. Idén májusban – amikor a kormánypártok már tudhattak a pap viselt dolgairól – óvatosságból a plébános édesanyját, B. G.-nét alkalmazták, akkor már Rétvári Bence KDNP-alelnök és miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának stábtagjaként. Az adatok hitelességéről munkatársaink meggyőződtek.

Rétvári Bence és Bese atya kapcsolata nem merült ki ennyiben: a papnak rovata volt a parlamenti államtitkárhoz köthető vallásos portál, a Vasárnap.hu oldalán. A botrány kirobbanása után a katolikus oldalon megjelent egy szűkszavú közlemény arról, hogy Bese Gergő szerzői működését felfüggesztik a lapnál.

Mint azt múlt pénteki nyomtatott lapszámunkban megírtuk, a dunavecsei plébános több éven keresztül érzelmi és szexuális kapcsolatban állt egy harcosan kormánypárti médium fiatal férfi munkatársával. Ebből a kapcsolatból a lap és a plébános is profitált: több cikk és videó készült Besével, többek között a külföldi zarándoklatokról is, amelyeken együtt vettek részt. Egy idő után a fiatal férfi meg akarta szakítani a kapcsolatot, mert észrevette, hogy a plébános pornóvideókban szerepel – erről Bayer Zsolt a „Papok a szarzivatarban” című, azóta már törölt Facebook-posztjában így írt Besének címezve: „elfeledkeztél egy apróságról – állítják szem- és fültanúk –, mégpedig egy karkötőről, amit te viselsz, és amit – bennfentesek szerint – attól a „fiúdtól” kaptál, aki meglátta az ominózus filmeken azt a karkötőt, és összeomlott benne egy világ.” Úgy tudjuk, a szakítást Bese nem viselte jól, zaklatta a fiút, sőt még arról is vannak információink, hogy egy kamerát szerelt be annak lakásába. Az eset megviselte az áldozatot, és a helyzetet látva egykori kollégái léptek Bese lebuktatása érdekében. Perintfalvi Rita teológus egy posztban arról írt, hogy a kormányközeli lap „újságírói dobták fel Besét az érseknél és a pápai nunciusnál”.

Több forrásból azt hallottuk, hogy Rétvári Bence KDNP-alelnök és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek érte el, hogy politikai vonalon leállítsák a kormánypárti lapot a botrány kirobbantásától – ezek után jutott el az információ a Válasz Online-hoz, akik borították az ügyet.

Szerda reggel ez ügyben kérdéseket küldtünk a KDNP-nek, azóta sem válaszoltak. A határidő rég elmúlt, ha mégis érkezik reakció, frissítjük a cikket.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érdeklődésünkre közölte, nem volt tudomásuk arról, hogy Bese a KDNP-frakció, vagy egy KDNP-s országgyűlési képviselő alkalmazásában állt. Arra a kérdésre, hogy az Egyházi Törvénykönyv, vagy bármely más szabályozás alapján papi hivatást betöltő személy állhat-e politikai párt, szervezet szolgálatában, az egyházmegye határozott nemmel felelt, ennek értelmében pedig – tették egyértelművé – sem a főegyházmegye, sem más egyházi intézmény külön engedélyével sem lehet ilyen tevékenységet folytatni. Megkérdeztük azt is, tudomásuk szerint a főegyházmegye hány papja tesz, illetve tett korábban szolgálatot politikai pártoknak, amire azt reagálták, hogy egyetlen ilyen pap sincs.