Remekelnek Rapporték a hazai rendezésű sakkolimpián

Remekelnek Rapporték a hazai rendezésű sakkolimpián

Az indiai Dommarázu Gukés Rapport Richárd nemzetközi nagymester (háttal, j) ellen játszik a 45. sakkolimpia hatodik fordulójában a BOK Csarnokban 2024. szeptember 16-án. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hazai rendezésű sakkolimpia nyolcadik fordulójában a magyar csapat 2,5-1,5-re verte Örményország csapatát, így hét győzelemmel és a listavezető indiai válogatottól elszenvedett egyetlen vereséggel a 3. helyen áll.

Míg szerdán a litvánok ellen Lékó Péter, ma Gledura Benjámin volt a csapat hőse. Az első táblán Rapport Richárd, a másodikon Lékó, a harmadikon a honosított Szjugirov Szanan játszott döntetlent, a győzelmet így a csapat legfiatalabb játékosa, a 25 éves Gledura biztosította be győzelmével. A magyar csapat az eddig minden meccsét megnyerő, döntetleneket is alig engedélyező indiai és a címvédő üzbég együttes mögött a 3. helyen áll, megelőzve az első kiemelt amerikai vagy a harmadik helyen rangsorolt kínai csapatot.

A magyar B csapat Belgium ellen 2–2-t játszott, a C csapat pedig kikapott Angolától 1,5–2,5-re. A női csapat kikapott 1,5–2,5-re az ukránok ellen, a B csapat ugyanilyen arányban veszített Moldovával játszva, a C csapat viszont 4–0-ra győzött Tunézia ellen. A női egyes csapat a 18. helyen áll. Bár felmerült, hogy a Duna áradása miatt mintegy 200 sakkozót kiköltöztetnek a margitszigeti szállodájukból, mindezidáig erre nem került sor. A versenyen nagyon szigorúan veszik a szabályokat: szerdán két sakkozónál is találtak a mérkőzésük után egy SIM-kártyát, és a szigorú szabályok miatt mindkettejüket vesztesnek nyilvánították ott helyben, igaz, egyikük megóvta a döntést, és visszakapta a pontját.