Megbénult bankok és repterek: óriási informatikai leállás tarol végig a világon

Megbénult bankok és repterek: óriási informatikai leállás tarol végig a világon

Képünk csak illusztráció. Reptér (Fotó: Michał Parzuchowski / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világméretű informatikai leállás-sorozat kezdődött péntek reggel, az IT-probléma számos országot, médiaplatformot, közlekedési és pénzügyi rendszereket érint – jelentette be a BBC.

Kezdetben a sdyney-i repülőtér forgalma állt le, majd az United Airlines függesztette fel járatainak indítását. Egy időre lefagyott a Londoni Értéktőzsde platformja is, ám később működése helyreállt. Műszaki hibát jelentettek a berlini repülőtérről, hibát észleltek a japán JetStar, a Jeju Air, a Qantas, a HK Express és a Spring Japan légitársaságok rendszereiben, Alaszkában pedig elérhetetlenné vált a 911-es segélyhívó szám.

A leállás érintette az új-zélandi parlament információs rendszerét, és több, az EMIS WEB betegfelvételi rendszert hasznló angliai orvosi rendelő,s ebészeti központ működését is megnehezítette: nem férnek hozzá kilinai adatbázisokhoz, nem tudnak új beteget regisztrálni, vagy hozzáférni a kórelőzményekhez. Egy időre leállt a Sky News televíziós csatorna sugárzása is, ám rövid szünet után folytatni tudták adásukat. 

A BBC cikke szerint a problémák mögött akár a Crowdstrike nevű kiberbiztonsági cég egyik szoftverfrissítése is állhat: vírusirtójukra olyan frissítést adtak ki, ami blokkolja a Windows-eszközöket, és kék halált idéz elő az asztali számítógépeken. A Microsoft is megszólalt az ügyben: közleményük szerint  vizsgálják és próbálják kiküszöbölni a felhőszolgáltatásaikban jelentkező problémákat.

A Crowdstrike  később elismerte, valóban az ő szoftverfrissítésük okozott világméretű leállást, ám ez "csak" a Windows operációs rendszert használó gépeket érinti, a Mac-et és Linuxot futtató PC-ket nem. A cég hangsúlyozta, nem biztonsági incidens vagy kibertámadás történt - a kékhalált okozó szoftverfrissítés hibáit izolálták, az újabb frissítések pedig már nem veszélyeztetik a gépek működését.