Százezer tonna iszapot kotortat a Dunába Paksnál Mészáros cége

Százezer tonna iszapot kotortat a Dunába Paksnál Mészáros cége

A paksi atomerőmű. (Fotó: MTI/MTVA/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mélyíteni kell a paksi erőmű hűtéséhez használt hidegvizes csatornát, erre írt ki közbeszerzést az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Az április végén meghirdetett tendert – amelyre összesen 15 munkanapon át, május 21-ig lehetett jelentkezni – bruttó 600 millió forintos ajánlatával egy paksi székhelyű cég, a Duna Center Therm Kft. nyerte el. A közbeszerzési értesítőben publikált anyagból ugyan nem derül ki, de a befutó cég valójában Mészáros Lőrinc érdekeltségének számít, az Opten cégadatbázis szerint személyesen ő és V-Híd nevű vállalkozása alkotják a tulajdonosi kört. A Duna Center Therm a szerződés értelmében vállalta, hogy előbb négy órás próbakotrást végez a csatornában, és – ha a kísérlet beválik, a munkára pedig vízjogi engedélyt kap a kivitelező – négy hónap alatt mintegy 62 ezer köbméter iszapot kotornak ki a csatorna medréből. A kotrást hidromechanizációs eljárással végzik, vagyis a felkavart és vízzel elegyített üledéket egy legalább 700 méter hosszú csövön keresztül a Dunába juttatják vissza. Az iszlap fajlagos sűrűségét ismerve, ezzel legalább 110 ezer tonna iszapot engedhetnek a folyóba.

Bár a mennyiség soknak tűnhet, környezeti károkat valószínűleg nem okoz majd – vélekedett Perger András, a Greenpeace Magyarország  környezetmérnök szakértője, akit a témában kérdeztünk. „Az erőmű hidegcsatornájába is csak az a hordalék került be, amit a Duna magával hozott. Ezt pumpálják majd vissza a folyóba, és mivel a csatornának nincs jelentősebb élővilága, környezetszennyezéstől nem kell tartani” – mondta Perger, hangsúlyozva, hogy minderre csak következtetni tud, hiszen a munkák még el sem kezdődtek. A kotrás szükségessége ugyanakkor arra is rámutat, hogy a Duna vízhozama a klímaváltozás hatására évről évre apad – ahhoz, hogy az erőmű hűtése biztosított maradjon és a megfelelő (másodpercenként akár 110 köbméternyi) vízmennyiség jusson be, rendszeresen kotorni kell a csatornát is.

A folyó túlmelegedése miatt pedig az is gyakorivá vált, hogy vissza kellett fogni az atomerőmű termelését. Legutóbb augusztusban „tekerték le” a reaktorokat, máskülönben a Duna paksi szakasza visszaengedett víz hatására elérte volna a kritikus, élővilágra is veszélyes 30 fokos hőmérsékletet. 

A háttérben felbukkan Tasnádi László

A Mészáros-cég nem egyedüli megbízottja és haszonélvezője a paksi munkának. A leírásból kiderül, hogy egy alvállalkozót is megneveztek, amelyik a kivitelezés oroszlánrészét vállalta, bruttó közel 400 milliós értékben. Az alvállalkozó cég nem más, mint a jelenleg egyetlen alkalmazottal működő Centrum Technology Kft. A vállalat többszörös tulajdonosi céges kapcsolaton keresztül Tasnádi László volt rendészeti államtitkár érdekeltségének számít.

A Centrum Technology másik végső tulajdonosa Sipos Gyula, a vállalat pedig közvetlenül a Sys IT Network Kft. tulajdona. A Sys-előtag ismerős lehet a hírekből, hiszen a Sys IT Network jogelődje, a Sys IT Services az elmúlt évek talán legnagyobb számlagyáras bűncselekményében volt érintett.

A tenderen elinduló, majd alulmaradó másik vállalat szintén sikeres NER-cégnek számít: a gyulai Futizó Kft-től van szó, ami a Viharsarokban sorban nyeri a közbeszerzéseket. Érdekesség, hogy a Futizó nettó 519,93 millió forintos ajánlatával lett a második a csatornakotrási tenderen, a Duna Center Therm nettó pedig 471,72 millióval nyert, vagyis a különbség (ezredszázalékos eltéréssel) éppen 10 százalékot tesz ki.