444.hu: A Fidesz is érintett lehet a szocialista politikusok büntetőügyében

444.hu: A Fidesz is érintett lehet a szocialista politikusok büntetőügyében

Hadházy Ákos faggatja Horváth Csabát és Tóth Csabát (Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt vádat emelt hét személy, köztük Horváth Csaba, Tóth Csaba, Baja Ferenc és Molnár Zsolt szocialista politikusok ellen. A többi megvádolt személy nevét nem hozták nyilvánosságra. A 444.hu rendkívül részletes tényfeltáró cikke azonban most azt állítja, hogy nemcsak szocialista politikusok lehetnek érintettek, hanem fideszes is – róla (esetleg: róluk) azonban az ügyészség hallgat.

Három egymással összefüggő korrupciós ügyről van szó. Az egyik a BKV informatikai üzemeltetését, a másik kettő a zuglói és az újbudai parkolási tendert érintik. A 2022 eleje óta tartó nyomozás során a kormányzati sajtó, most pedig az ügyészség nyilvánosságra hozta a bűnügy MSZP-s érintettjeinek nevét. Viszont – írja a 444.hu – forrásaink szerint a feltételezett bűncselekményeket szocialista és fideszes szereplők közösen hajtották végre. A bűnügy koronatanúja nem csupán szocialista, de fideszes politikus ellen is tett terhelő vallomást, aki a gyanú szerint szintén vett át kenőpénzt, de az ő nevét az ügyészség nem hozta nyilvánosságra.

A lap szerint fideszes közreműködés nélkül ezeket a bűncselekményeket nem is lehetett volna kivitelezni, s őt a parkolási bizniszben hagyománya van a politikai frontvonalon átnyúló együttműködésnek.

A 444.hu felidézi Fürst György egykori szocialista politikus a Centrum Parkoló Kft. volt ügyvezetője egy korábbi nyilatkozatát, amely szerint  a 2006 előtti parkolási modell így nézett ki: „K. A azt a dílt kötötte meg S. Lajossal és a P. Lászlóval, hogy parkolóóránként tízezer forintot kap havonta a két nagypárt zsebbe. Van a városban 800 darab parkolóóránk. Szorozd fel! Havi nyolc millió forintot kapott a Lajos és a Laci így kézbe. Ezért is mondom, hogy én az Ny. Zsolttal (S. Lajos bizalmasa) viszonylag jóban voltam, mert volt amikor én vittem így oda neki a lóvét, hogy: »itt van két havi lóvé, rendben vagyunk«. Könnyen számolható valami volt. Tízezer forint viszonylag kerek, azt lehetett tudni, hogy hány darab parkolóóra van, és a két nagypárt kapott egy tízest fejenként belőle.”

Amikor Tarlós István 2019-ben eldöntötte, hogy újra elindul a polgármesteri székért, arról beszélt a Válasz online-nak, hogy miért nem sikerült rendbe tennie az általa is teljesen átláthatatlannak tartott rendszert. A volt főpolgármester elmondása szerint megállapodást kötött a miniszterelnökkel, amihez ő 16 feltételt szabott. Tizenötre ígéretet kapott, de egyre nemet mondott Orbán Viktor. Ez volt a budapesti parkolás rendbetétele. Így fogalmazott Tarlós: „Ez az egy olyan kérésem volt mindenesetre, amelyet a miniszterelnök nem tudott teljesíteni. (…) Ha mindenáron ragaszkodtam volna hozzá, az alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna. Ezeknek a kezelhetetlen feszültségeknek az elkerülése érdekében most lemondtam erről a kérésemről.”

A 444.hu fölidézi, hogy 2021 nyarán a NAV Merkur Bevetési Egysége és a TEK kommandósai állig felfegyverkezve nyolcvan helyen csaptak le egy bűnszervezetre, amely a gyanú szerint nagyüzemi számlágyártásra szakosodott, tehát különböző cégek számára adócsaló szolgáltatást nyújtottak. A vád szerint milliárdokkal károsították meg az államkincstárat. Az ügyben olyan óriáscégek is érintettek, mint a T-Systems, a 4IG, az Antenna Hungária vagy a BKV. Az akció során letartóztatták a szervezet vezetőjét, Fuzik Zsoltot, aki korábban a BKV, majd a CBA informatikai igazgatója is volt. Fuzik Zsolt úgy döntött, hogy egyezséget köt a nyomozóhatósággal. Az ügyészségen felfedte valódi tevékenységét, amiben a számlagyártás csak egy mellékes ügylet volt, állítása szerint ezzel ő nem is foglalkozott. A vallomás szerint Fuzikék politikusokat és óriásvállalati topmenedzsereket fizettek le annak érdekében hogy a háttérből Fuzikék általa irányított cégekre bízzanak nagy, főleg informatikai munkákat. Ezeket sokszorosan túlárazták, a feladatok jelentős részét kiszervezték más valódi tevékenységet végző cégeknek, majd a projektbe kamu alvállalkozókat fűztek be, akik teljesítés nélküli számlákat állítottak ki, és így szívták ki, és mosták át a túlárazásból származó extraprofitot. Ez történt 2017-ben az újbudai, a zuglói parkolás és a BKV-s informatikai tenderek esetében is. Annak érdekében, hogy a SIS Parking, illetve a SYS IT Services legyenek a befutók a közbeszerzéseken, politikusokat fizettek le. Az ügyészség közleménye szerint Horváth Csaba és Tóth Csaba a zuglói parkolási üzletért cserébe havonta havi rendszerességgel 10-15 millió forintot kaptak. Az összesen, bruttó több mint 48 milliárdos BKV-s üzlet lezsírozásáért Baja Ferenc 30 millió forintot kért, majd további 7 millió forintot, ezt követően további havi 2-3 millió forintot vett át. Később az ügyletről értesülő Molnár Zsolt is bejelentkezett, és további negyvenmilliót kért az üzletből – állítja a vádhatóság.

A BKV informatika üzemeltetésének túlárazásáról 2021 nyarán a SYS menedzsere vallott a nyomozóknak. A tanú elmondta, hogy a vállalat informatikai szerződését „kiemelten” túlárazták, sokkal drágábban látják el a feladatot, mint a piaci ár. A korrupciós vádat elsősorban Fuzik Zsolt vallomására alapozza a Központi Nyomozó Főügyészség. Fuzik átment a hazugságvizsgálaton, ezen felül egy érintett parkolási vállalkozó is megerősítette Fuzik vallomásait, azt is, hogy mindkét oldalról fizettek le politikusokat. 

A szocialista korrupciós botrány mégsem kerek – állítja a 444 –, az ügyészség által kiadott közleményből, a főügyészség vezetőjének nyilatkozatából és a sajtó interpretációiból feltűnően hiányzik valami. „Zuglóban 2017-ben, amikor Fuzikék behúzták a zuglói parkolás üzemeltetését, a tender sikeres lezárását nemcsak a szocialisták szavazták meg, hanem a Fidesz is. Korábban ugyan tiltakoztak a gyanús üzlet ellen, majd váratlanul megvilágosodtak. Miután az olcsóbb ajánlatot kizárták, minden fideszes képviselő igennel szavazott a bőven túlárazott szocialista előterjesztésre, amiről a testületben mindenki tudta, hogy az MSZP helyi erős embere Tóth Csaba bábáskodik felette. Sőt, a vitában a szocialisták mellett a fideszesek is kifejezetten harcosan kiálltak a közbeszerzés mellett. (...) Miután 2019-ben az önkormányzati kampány egyik kiemelt témája lett a parkolás, és a zuglói helyzet kezdett Karácsony Gergely körmére égni, a zuglói polgármester az ATV-ben vallotta be, hogy tudomása van róla, hogy az MSZP és Fidesz háttéralkut kötöttek parkolás-ügyben”. A portál szerint a kerületben már a Karácsonyék előtt regnáló fideszes Papcsák Ferenc idejében elkezdték kidolgozni a fizetős parkolást, amihez már akkor a későbbi nyertes társaság tagjai adták a tanácsokat. Tehát amit Papcsákék elkezdtek, azt Karácsony megvalósították, majd Horváth Csaba idejében kiteljesedett, végül bűntető üggyé dagadt.

Fuzik Zsolt tanúvallomása szerint a közbeszerzés lezárása előtt a szocialisták és a fideszesek a parkolási vállalkozókkal közösen dolgozták ki a zuglói modellt. Ebben részt vett az MSZP kerületi vezetője, a Fidesz kerületi elnöke, egy fideszes parlamenti képviselő és rajta kívül az üzletben érdekelt több parkolási vállalkozó. Az egyik az automatákat hozta, a másik az informatikai hátteret, a harmadik a parkolás ellenőrzést kapta meg. Fuzik és egy másik vádlott vallomása szerint nem csupán szocialisták, hanem a Fidesz is részesült a parkolási pénzből.

„Információnk szerint az érintettek között szerepel a kerületi Fidesz akkori elnöke, a Fidesz 18-as volt zuglói képviselőjelöltje, az Északdunántúli Vízmű Zrt. volt vezérigazgatója, Jelen Tamás is” – írja a 444.hu, emlékeztetve arra, hogy Jelen Tamás 2017-ben a zuglói gazdasági és közbeszerzési bizottság fideszes delegáltja volt, ahol a fizetős parkolási tendert előkészítették, megvitatták. Fuzik Zsolt és egy másik parkolási vállalkozó rá is terhelő vallomást tett. Érdekes egybeesés, hogy Jelen Tamást a másik sáros kerületből, Újbudáról dobta át a Fidesz Zuglóba. 2010 és 2013 között ott volt alpolgármester. Az újbudai parkolás üzemeltetését 2017-ben húzták be Fuzikék. Az ügyészség szerint itt is korrupcióval jutottak a fazékhoz. De Zuglóval ellentétben ebben az esetben a sajtóközlemény nem említi, hogy kit vádolnak kenőpénz elfogadásával. Viszont 2017-ban Újbudát a Fidesz vezette. „Nehéz elképzelni, hogy lefizetett szocialisták tolták át a fideszes Hoffmann Tamás polgármesteren és a fideszes többségen az önkormányzat egyik legfontosabb tenderét. Információnk szerint Újbudán nem gyanúsítottak meg politikust kenőpénz elfogadásával, viszont az egyik önkormányzati cég vezetőjét megvádolták” – írja a 444.hu, hozzátéve: a BKV informatikai tenderét, ami tulajdonképpen a közlekedési vállalat rendszergazda feladatainak ellátását jelenti, 2019-ben még Tarlós István idején nyerték meg Fuzikék. Nem életszerű, hogy kizárólag szocialistákat kellett lefizetni, hogy a Fidesz irányította fővárosban, a főváros legfontosabb cégében a SYS csoport megkaparintson egy több tízmilliárdos bizniszt.

Amikor az ügyben érintett forrásainkat kérdeztük erről, érdekes választ kaptunk. Azt állították, hogy a kormánypártból ebben az esetben valóban nem fizettek le senkit: „A Fideszből nem kellett lefizetni senkit. Egyszerűen csak alvállalkozóként meghívtuk a 4IG-t” – áll a cikkben. 

Ugyan a BKV-s üzletet Tarlós alatt húzta be a bűnszervezet, de Karácsony idején csaptak le rájuk a nyomozók. Ami meglepő volt, hogy Karácsony nem verte nagydobra, hogy az előző ciklusban a gyanú szerint bűnözők garázdálkodtak a közlekedési vállalatnál, nem kérte számon a BKV vezetését, helyette csendben átadták az üzletet Pintér Sándor bizalmasának, a volt belügyi államtitkárnak, Tasnádi László cégének. 

Jelen Tamást megkeresték, de nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Az ügyészségnél rákérdeztek, hogy szerepel-e J. Tamás a vádlottak között. Egyfelől azt írták, hogy nem árulják el, hogy kik a további vádlottak, és figyelmeztették a portált, hogy ők sem írhatják le az ügy névtelen érintettjeinek nevét.

Címkék: korrupció, Zugló, Fuzik