Ismét túl meleg volt a Duna, vissza kellett fogni a Paksi Atomerőmű termelését

Ismét túl meleg volt a Duna, vissza kellett fogni a Paksi Atomerőmű termelését

A paksi atomerőmű (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Duna vízhőmérséklete ismét megközelítette a kritikus 30 fokos határértéket, szerda délelőtt 29,79 Celsius-fokot mértek, emiatt az erőmű első, második és negyedik blokkját összesen 240 megawattal visszafogták – derült ki a Paksi Atomerőmű szerdai közleményéből. Ez az úgynevezett visszaterhelés azt követően vált szükségessé, hogy az augusztus 20-i ünnepnapon a zivatarok hűtő hatása mellett az erőmű termelése növekedett. A közlemény szerint szerdán az első blokkon 35 MW-tal, a másodikon 110 MW-tal, míg a negyediken 95 MW-tal csökkentették a teljesítményt – számolt be a portfolio.hu.

A legfrissebb adatok szerint a Paksi Atomerőmű nettó termelése 1800 MW-ról 1550 MW-ra esett vissza. Augusztus 16. és 18. között ennél is nagyobb volt a probléma, akkor a termelés csak 1500 MW körül alakult. A múlt héten többször is szükség volt a blokkok teljesítményének csökkentésére. Augusztus 15-én a negyedik blokkot 80 MW-tal terhelték le, mivel a Duna vízhőmérséklete átlépte a 29,5 fokos határt. Másnap a Duna további melegedése miatt további 240 MW-os leterhelésre volt szükség az első, második és negyedik blokkon, hogy elkerüljék a 30 fokos korlát átlépését.

A kormány időközben lazított a szabályokon, így miniszteri engedéllyel lehetővé válik, hogy átlépjenek a 30 fokos vízhőmérsékleti korláton, ha azt „a villamosenergia ellátásbiztonsági helyzet indokolttá teszi”. A lépés ellen a környezetvédő szervezetek tiltakoztak.

Címkék: Duna, atomerőmű, Paks