Fővárosi pályáztatás: itt a reakció Magyar és Vitézy kritikájára

Fővárosi pályáztatás: itt a reakció Magyar és Vitézy kritikájára

Kiss Ambrus, Karácsony Gergely és Tüttő Kata a budapesti Energiacsúcson 2022. június 27-én (Fotó: Fővárosi Önkormányzat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lesz egyeztetés az újonnan választott frakciókkal, de ahhoz, hogy az új közgyűlés októberi alakulóülésén döntést lehessen hozni az igazgatósági- és felügyelőbizottsági tagokról, ki kellett írni a pályázatokat – erről beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Magyar Hangnak azután, hogy Magyar Péter kritizálta a fővárost a pályáztatás miatt.

– A közgyűlési matematika fontos szempont, hiszen a 33 fős testületből 17 szavazat kell majd az érintettek megválasztásához. Karácsony Gergely nyilván olyan, előre egyeztetett személyi javaslatokat fog beterjeszteni a közgyűlés elé, amelyekre majd érkezik elegendő szavazat – mondta lapunknak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, miután kiderült: Karácsony Gergely teljesen átalakítja az új ciklusra az önkormányzati cégek vezető- és ellenőrző testületeit, így októbertől jelentősen csökkentik az igazgatósági és felügyelőbizottsági helyek számát, lesz női kvóta, és pályázni kell, amelynél alapkövetelmény lesz a szakirányú végzettség, a szakmai tapasztalat.

Kiss Ambrus szerint az új pályáztatási rendszer a közvéleményben felmerült igényeket maradéktalanul kielégíti, így ők innentől várják a jó pályázatokat szeptember 25-ig. Kérdésünkre, hogy Draskovics Tibor újrázásának tud-e drukkolni a BKK igazgatóságának élén, úgy fogalmazott: nincsenek személyi preferenciái, korábban sem voltak, annak drukkol, hogy minél több pályázat jöjjön be, hiszen annál nagyobb lesz a merítés. Kiss Ambrus hangsúlyozta azt is, hogy a főváros az új rendszerrel nagyot lép előre, a felügyelőbizottsági helyek száma 15 százalékkal lesz kevesebb, míg az igazgatósági helyek száma az eddigi 50-ről 18-ra csökken.

Először a hvg.hu írta meg, majd maga Karácsony Gergely főpolgármester is bejelentette, hogy javaslatot tesz az alábbiakra:

• A fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados csökkentésére,
• a felügyelőbizottsági tisztségek közel a törvényi minimumra való leszorítására,
• továbbá nyílt pályázatot ír ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, valamint az olyan cégvezetői pozíciókra, ahol a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés.

Karácsony azt mondta, a beérkezett nyilvános pályázatok, a szóbeli meghallgatások és a közgyűlésbeli frakciókkal való egyeztetés után teszi meg majd személyi javaslatait a Fővárosi Közgyűlésnek, és a jelenlegi cégvezetőket is arra kérte, hogy ők is nyújtsák be a pályázatukat, amelyek kiírása csütörtökön meg is történt. Magyar Péter a bejelentést azzal kritizálta, ha jól érti, „eddig elég volt a párttagkönyv a szakmaiság helyett és nyílt pályázat, valamint a takarékos működés sem volt előírás”. – Ön egyébként a mostani bejelentését és a pályázati kiírást is a fővárosi frakciók nélkül tette meg, viszont már napokkal korábban értesítette a DK-MSZP frakciót, hogy készüljenek és az embereik pályázzanak. És ha jól értem, továbbra is ön akar egy személyben javaslatot tenni a kinevezendő vezetők személyére. A Tisza Párt fővárosi frakciója az ilyen eljáráshoz nem fog asszisztálni – írta Magyar Péter. A bejelentést Karácsony Gergely csupán pár száz szavazattal alulmaradt kihívója, Vitézy Dávid is kritizálta. – A főpolgármester kapkodva, még a szeptember végén záruló fővárosi ciklus utolsó heteiben akarja a pályázatokat lezavarni – a búcsúzó MSZP-DK többségű közgyűléstől eredő felhatalmazásával visszaélve. Ebből következően erős a gyanú, hogy a választók által kisebbségbe szorított, Budapestet eddig vezető gazdasági és politikai elit hatalomátmentési kísérletét látjuk itt, azzal a mázzal leöntve, mintha épp az ellenkezője történne – írta a politikus.

Karácsony bejelentésének egyik előzménye, hogy korábban Magyar Péter és Vitézy Dávid már egyeztettek a jövőbeli közös munkáról a közgyűlésben, és egyetértettek abban a Tisza Párt elnökének beszámolója szerint, hogy „az eddigi mutyik megszüntetésének elengedhetetlen feltétele a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó összes cég vezetésének nyílt, transzparens pályázaton történő kiválasztása”.