„Politikai hontalan”, független polgármesterek alapítanak pártot

„Politikai hontalan”, független polgármesterek alapítanak pártot

Alpár György, Drávaszerdahely polgármestere (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Párttá fog alakulni a Politikai Hontalanok Szövetsége (PHSZ) pár hónapon belül – jelentette be 32 ezer tagot számláló Facebook-csoport egyik szónoka péntek este Miskolcon. A rendezvényen a szövetséget létrehozó két független polgármester, Alpár György (Drávaszerdahely) és Vilcsek Ernő (Jákfalva) szólalt fel, valamint Vajtó Lajos, Horn Gyula korábbi sajtófőnöke beszélt, ő elmondta, hogy már most nagyon komoly szakértők vannak a csapatukban. Mindhárman bírálták a kormányoldalt és a szerintük velük „jól ellévő” parlamenti ellenzéket.

Terveik szerint az idei EP-választáson nem indulnának, de az önkormányzatin támogatnának civil jelölteket. Alpár és Vilcsek zászlóvivőknek mondják magukat, azaz ők nem lesznek listavezetők, szerintük azokat a közösségből kell kiválasztani. A párt 2026-ban indulna az országgyűlési választáson is. 

A két polgármester eleinte külön-külön indított műsort a Facebookon, majd – miután hozzászólóik felhívták a figyelmüket egymás tevékenységére – idővel együtt jelentkeztek be. Közös csoportukból alakult ki a PHSZ. Alpár elmondása szerint ők nem kerestek senkit, mindenki úgy kereste fel a PHSZ-t, hogy csatlakozna. Programot akkor tesznek le az asztalra, amikor lesz olyan társadalmi támogatottságuk, hogy azt már érdemesnek tartják.