Exit poll: Az AfD toronymagasan nyert Türingiában, Szászországban a második

Exit poll: Az AfD toronymagasan nyert Türingiában, Szászországban a második

Tino Chrupalla, az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke (j) és Alice Weidel, az AfD elnökhelyettese (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előzetes eredmények alapján az AfD (Alternative für Deutschland) megnyerte a vasárnapi tartományi választást Türingiában. A szélsőjobboldalinak, populistának tartott AfD-nek ez az első győzelme tartományi választáson. A párt a jelenlegi számok alapján 30,8 százalékon áll, ez 6 százalékkal több, mint a másik helyezett CDU (Kereszténydemokrata Unió) eredménye – derül ki az ARD közszolgálati adó Exit poll méréséből (A másik közszolgálati csatorna, a ZDF mérése alapján 9 százalék a különbség).

Az AfD Szászországban kis különbséggel szorult a második helyre a CDU mögött (CDU: 31,6 százalék; AfD 30,4 százalék). Mindkét tartományban sikerült az áttörés az AFD-hez hasonlóan populistának tartott, balszélre sorolt Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) pártnak. A pártelnök és névadó Sahra Wagenknecht a Die Linkének (Balpárt) fordított hátat tavaly ősszel, és alapította meg a nevével jelzett BSW-t. Az új párt mindkét tartományi parlament harmadik legerősebb pártja lehet.

A szövetségi kormány (SPD, Grünen, FDP) pártjai csúnyán leszerepeltek mindkét tartományban. Az SPD ugyan nem esett ki egyik tartományi parlamentből sem, de Olaf Scholz kancellár pártja Thürigiában és Szászországban is egyszámjegyű eredményt ért el. A Zöldeknek Türingiában nem sikerült megugrania az 5 százalékos küszöböt, Szászországban éppen csak sikerülhetett a bejutás. Az FDP-nek Türingiában csupán 1 százalékra futotta.

Kormányképes koalíciót létrehozni különösen Türingiában lesz nehéz. A győztes AfD-vel és a listavezető Björn Höckével ugyanis mindegyik párt kizárta a koalíciót; a CDU próbálhat meg többséget teremteni. Az eddig kisebbségi kormányt vezető Bodo Ramelow pártja, a Die Linke jelentős veszteségeket szenvedett. Szászországban maradhat kormányon a CDU és Michael Kretschmer tartományi kormányfő. Kommentátorok politikai mérföldkőnek tartják a két kelet-német tartomány választás eredményét a két szélsőségesnek tartott párt sikerei miatt. Szeptember 22-én Brandenburg tartományban tartanak választást.