Ezúttal jenben növelte a magyar devizaadósságot a kormány

Ezúttal jenben növelte a magyar devizaadósságot a kormány

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) bejárata a főváros II. kerületében. (Fotó: MTI/MTVA/Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Japánjen-devizakötvényt bocsátott ki Magyarország. A kötvényeket összesen 39,6 milliárd jen (jelenlegi árfolyamon 97,3 milliárd forint) értékben bocsátották ki két különböző futamidejű sorozatban – közölte az Államadósság Kezelő Központ. A hosszabb futamidejű sorozat zöld kötvény, ami 10 év múlva jár le, de csak 1,3 milliárd jen (3,2 milliárd forint) értékű, és 2,35 százalékos éves kamatot ígér. A kibocsátás nagyobb részét a rövidebb futamidejű sorozat teszi ki, évi 1,6 százalékos kamattal, ez három év múlva jár le.

A frissen bevont forrást „általános finanszírozási célokra” használják majd, a zöld sorozatból befolyó összeget pedig zöld kiadások finanszírozására. A százmilliárd forintnyi új adósság alig a negyede a kínaiaktól júliusban felvett egymilliárd eurónyi (393 milliárd forint) hitelnek. Ott viszont a kormány nem közölte a részleteket, például azt, hogy mekkora kamatra adták a pénzt. Bár Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban azt mondta, hogy kormánynak a kínai hitelfelvétellel kapcsolatban nincs takargatni valója, sőt kezdeményezi a kínai pénzintézeteknél, hogy a banktitok feloldásával járuljanak hozzá a nyilvánosságra hozható információk bővítéséhez, ez egyelőre nem történt meg.

Ráadásul a héten Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatása során találkozott a Bank of China és a China Construction Bank vezetőivel, a tárgyalások célja – a Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint – a magyarországi energetikai és infrastrukturális fejlesztések finanszírozása érdekében folytatott párbeszéd további folytatása volt. Magyarán: Nagy Márton elment Kínába, hogy újabb hitelekről tárgyaljon. A devizaadósság aránya egyébként mára megközelítette a 30 százalékot.

Címkék: devizahitel, hitel, jen