Milliárdokat vontak el az egészségügyi ellátórendszertől

Milliárdokat vontak el az egészségügyi ellátórendszertől

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. (Fotó: MTI/MTVA/ Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Takarékosságra hivatkozva milliárdokat vont el a kormány az egyészségügytől. Takács Péter államtitkár javaslatára ugyanis a tavalyi összeg 30 százalékára csökkentették az egészségügyi ágazat „fejezeti kezelésű” előirányzatát – derült ki a 444.hu által megszerzett dokumentumokból. Ez azt jelenti, hogy a 2023-as 17,5 milliárd forint helyett alig több mint 5 milliárdon osztoznak idén az előirányzat részfeladatai. Itt biztosítanak forrásokat a népegészségügyi, egészségfejlesztési és az ellátórendszer feladatainak végrehajtását támogató szakmai szervezetek számára.

Arányaiban a legnagyobb elvonás az „egyéb egészségpolitikai feladatok előirányzaton történt”, itt 2,17 milliárd forint helyett mindössze 636 millió forintot terveztek be. Ennek nagyjából kétharmadát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kapta, 228 millió forintot pedig a pomázi Boldog Gellért Szakkórház a minimálbér- és garantált bérminimum emelések fedezeteként.

Az elvonások több intézményt és egészségügyi terület is érintenek. Egyebek között jelentősen megvágták a természetes fogamzássegítés előirányzatot, mivel 216,7 millió forint után csak 70 milliót biztosítottak rá, a Budai Irgalmasrendi Kórház Bethesda Gyermekkórházzal tervezett közös fejlesztés sem kap forrást, és az intézmény más projektjeire is 1,66 milliárddal kevesebb pénzt adnak, de negyedével megvágták az egészségügyi szakképzési (rezidensi) rendszer működését és harmadával, 1,05 milliárd forintra vágták meg a kis forgalmú gyógyszertárak működési támogatását. A tavalyihoz képest feleannyi pénzt javasolt az államtitkár a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatokra, a Magyar Vöröskereszt pedig 100 millió helyett csak 87 milliót kap idén az államtól.