Semjén Zsolt elmondta, miért nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat

Semjén Zsolt elmondta, miért nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat

A lebontott kordonok a Karmelitánál 2023. április 5-én (Fotó: Magyar Hang/Koncz Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Önök mit csinálnak itt egyébként – kérdezte meglepetten az újságíróktól Semjén Zsolt, amikor szerdán megállították a Karmelita kolostor előtt. A miniszterelnök-helyettes a kormányülésre tartva szembesült a sajtó jelenlétével, miután a Momentum képviselői harmadszorra is lebontották az épületet védő kordonokat.

Semjén Zsolt kissé belezavarodott a Karmelita lezárásával kapcsolatos érvelésébe – előbb azt monda, hogy ott mindenki szabadon járhat, majd azt hogy az egy építési terület, és neki senki sem szólt hogy sisakot kellen viselnie. Ám ezután mégis egy rögtönzött sajtótájékoztatót tartott.

A Magyar Hang azt szerette volna tudni, hogy a kormány miért nem hozza nyilvánosságra az ügynökaktákat. Emlékezetes, hogy az LMP februárban a 27. alkalommal is benyújtotta az akták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot, amit a parlament igazságügyi bizottsága ezúttal is indoklás nélkül elutasított. A fideszes és KDNP-s politikusok eddig tehát nem magyarázták meg, miért mondanak nemet az ellenzéki felvetésre – Semjén Zsolt most végre megtette, bár hangsúlyozta, hogy ez nem a szakterülete.

A miniszterelnök-helyettes szerint a kormánypárti képviselők a titkosszolgálatok javaslatára nem tennék publikussá az aktákat. – Ha nyilvánosságra hoznánk az ügynökaktákat, olyan embereket is lebuktathatnánk az (egykori szovjet – a szerk.) utódállamok felé, ami Magyarországnak nemzetbiztonsági kárt okozna. Egyszerűen a magyar emberek védelmében, a nemzeti érdekek szempontjából meggyőző volt, amit az adott szolgálatok vezetői tanácsoltak, hogy magyar nemzetbiztonsággal ellentétes lenne, hogyha bizonyos ügynökök neve nyilvánosságra kerülne – nem az ügynök, hanem az utódállamok szempontjából lenne veszélyes a magyar nemzeti érdekekre – mondta Semjén Zsolt, aki szerint a szervezett bűnözés elleni harc érdekében sem lehet leleplezni a régi ügynököket. – Ha egy ország ügynökhálózata nyilvánosságra kerülne, az megrendítené az ország nemzetbiztonságát – fogalmazott a politikus. A kérdésre, hogy az utódállamok felől milyen kockázatot jelentene a volt titkosszolgák leleplezése, Semjén Zsolt annyit mondott: „a fantáziájára bízom”. Ám szerinte a régi ügynökök már koruknál fogva sem lehetnek aktívak most, legfeljebb kis részük az.

A politikus a Magyar Hangnak azt is mondta, nem gondolja, hogy a titkosszolgálatoknak jelezniük kellene, hogy a Fideszben vagy a KDNP-ben hány egykori ügynök volt, sőt megkockáztatja, azt sem biztos, hogy nekik, a kormánypártok vezetésének ezt tudniuk kellene. – Miért, a Magyar Hang főszerkesztőjének tudnia kell, ki volt ügynök a szerkesztőségben? – kérdezett vissza Semjén Zsolt; válaszunk az volt, hogy ha az ilyesmi kiderül, arról beszámolnánk. Hozzátette még azt is, hogy az országgyűlési képviselők és a kormány tagjai amúgy is átesnek egy nemzetbiztonsági átvilágításon, ahol megismerhetővé válik múltjuk. Arra a kérdésünkre, hogy a kormánypárti országgyűlési képviselők vagy a kormánypártok között tudnak-e egykori ügynökökről, már nem válaszolt.

Újságírói felvetésre, hogy az egykori MSZP-s Szili Katalin most több mint 13 millió forintért ad tanácsot a Miniszterelnökségnek, úgy felelt: Szili Katalin kitűnő, nemzetépítő munkát végez és a határon túli magyarság autonómiakoncepcióját építi. Semjén Zsolt arra is büszke, hogy Szili Katalin belépett a KDNP-be, hiszen attól, hogy valaki harmincvalahány évvel ezelőtt MSZMP tag volt, most lehet kereszténydemokrata. – Mindenkit értékelni kell, aki a jó oldalra áll, aki a nemzetért dolgozik, még ha a múltjában voltak is téves döntések – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes, Nagy Imrét hozva példaként: neki Semjén Zsolt szerint szörnyű múltja volt, de a magyarok mellé állt, ezért van helye a panteonban. Ez alól csak az jelent kivételt – tette hozzá –, ha valakinek olyan karhatalmista múltja van, mint az embereket verő Horn Gyulának. Igaz, a KDNP-s politikus szerint Horn Gyula ma messze fölé magaslik a baloldali politikusoknak.