Ismét kordont bontott a Momentum a Karmelitánál

Ismét kordont bontott a Momentum a Karmelitánál

Kordont bont a Momentum és Hadházy Ákos a Karmelita kolostornál 2023. április 5-én (Fotó: Magyar Hang/Koncz Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra lebontotta a kordont a Momentum parlamenti frakciója és Hadházy Ákos a Karmelita kolostornál, készülve arra, hogy szerdán lesz kormányülés. Igazuk is lett, az akció után nem sokkal elkezdtek érkezni a kormánytagok, még Orbán Viktort is látták. Az ellenzéki képviselők egy esetben a földre ülve igyekeztek feltartóztatni a Csák Jánost szállító kisbuszt, de a rendőrök arrébb cipelték őket. Az egyenruhások a reggeli órákban a helyszínen lévő újságírókhoz is odamentek, sajtóigazolványt vagy személyi igazolványt kértek. 

Ismét lebontotta az Orbán Viktor hivatalának és általában a szerdai kormányülésnek helyt adó Karmelita kolostor előtt lévő kordonokat a Momentum a reggeli órákban. A Magyar Hang helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a vasrácsokat ezúttal a biztonságiak már fémszalagokkal rögzítették egymáshoz, az ellenzéki politikusok azonban mégis szét tudták pattintani. Egy rendőr figyelmeztette is őket, hogy szétszedhetik a kordont, de nem rongálhatnak.

Az akcióban most is a Momentum frakciója, több politikusa, illetve Hadházy Ákos független képviselő vesz részt. A vasrácsok elbontása után azokat összeláncolták a földön és kifeszítettek egy molinót is a következő felirattal: „Követeljük az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását!” Egyúttal kinyomtattak pár fotót a 2007-ben még kordont bontó Orbán Viktorról, ezeket az érkező kormánytagoknak akarták odaadni.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a Magyar Hangnak azt mondta, hogy ők addig mennek vissza kordont bontani, amíg állnak a vasrácsok. Ha kell, ötvenszer is. Egyúttal fel vannak készülve rá, hogy indul majd ellenük valamilyen eljárás, de állnak elébe. Hajnal Miklós pedig arról beszélt, hogy akciójuk „határozatlan idejű”, szeretnék megvárni a kormányülésről majd távozó kormánytagokat is.

Közben több kormánytag is a helyszínre érkezett. Elsőként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki látszólag meglepődött az újságírókon, majd azt mondta, hogy a sajtó képviselői bárhol kérdezhetnek kormánytagokat, bár nem kellene a helyszínen lenniük. Meg is szólalt az újságíróknak, amikor arról kérdezték, mennyire van rendben, hogy az egykor MSZMP-s Szili Katalin belépett a KDNP-be. Elmondása szerint Szili Katalin komoly nemzetépítő munkát végez, ha pedig valaki nem volt karhatalmista és nem követett el súlyos bűnöket, akkor belépet a pártjukba. Lapunk kérdésére, hogy miért nem hozták akkor még mindig nyilvánosságra az ügynökaktákat, a miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy a titkosszolgálatok tájékoztatták őket és ezek alapján nem vállalják a kockázatot, hogy az egykori ügynökök neve nyilvánosságra kerüljön. Ez ugyanis az „utódállamok” szempontjából is kockázatot jelenthet. 

Nem sokkal később megérkezett Varga Mihály pénzügyminiszter is, a momentumosok elmondása szerint pedig Orbán Viktort is látták, aki azonban hátulról, a Sándor-palota irányából érkezett a Karmelitához. Pintér Sándor belügyminiszter nyolc óra után ért a helyszínre, ám amint kiszállt a furgonból és az újságírók szerettek volna kérdéseket feltenni, egyből rendőrsorfal vette körbe.

Kilenc óra előtt nem sokkal újabb kormányzati kisbusz érkezett, a momentumos politikusok azonban leültek elé és így „elállták” az útját arra hivatkozva, hogy amíg nem válaszol kérdésekre, nem engedik tovább. A rendőrök a felszólítás után azonban egyesével arrébb vitték onnan őket. A járműből végül Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter szállt ki, akit hiába kérdeztek a jelenlévő újságírók, csak annyit mondott, hogy dolgoznia kell.

Eközben Orbán Viktor a Facebook oldalára rakott ki egy fotót arról, hogy kormányüléssel indul a nap. „Nekünk Magyarország az első!” – írta, de nem tett említést arról, hogy mi zajlott a Karmelita kolostor bejárata előtt.

Az ellenzéki párt rövid időn belül már harmadszorra akciózik a Karmelita kolostornál. Legutóbb múlt szerdán bontották le a kordonokat, akkor – nem tudni, hogy vajon emiatt-e, de – elmaradt a kormányülés.