Kordonbontás a Karmelitánál: Vérző arccal készült fotó Hadházy Ákosról

Kordonbontás a Karmelitánál: Vérző arccal készült fotó Hadházy Ákosról

Hadházy Ákos vérző arccal a Karmelita kolostornál (Forrás: Hadházy Ákos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem sokáig bírta idegekkel a hatalom, rendőri erővel szorított ki minket a Várszínház elől” – erről írt szerdán délelőtt Hadházy Ákos, néhány órával azután, hogy momentumos politikusokkal közösen lebontották a kormányülésnek helyt adó Karmelita kolostor előtt lévő kordonokat. Egy fotót is megosztott, amin vérzik az arca.

Ahogy arról a Magyar Hang a helyszínről is beszámolt, ismét lebontotta az Orbán Viktor hivatalának és általában a szerdai kormányülésnek helyt adó Karmelita kolostor előtt lévő kordonokat a Momentum a reggeli órákban. A vasrácsok szétszedése után azokat összeláncolták a földön és kifeszítettek egy molinót is a következő felirattal: „Követeljük az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását!”. Időközben egyébként több kormánytag is érkezett a kormányülésre, Orbán Viktor ugyanakkor egy hátsó úton ment be az épületbe.

A Momentum politikusai lapunknak korábban azt mondták, hogy „határozatlan ideig” tart az akciójuk, vagyis a kormányülésről távozó politikusokat is meg akarják várni. Erre azonban már nem volt lehetőségük.

Hadházy Ákos a Magyar Hangnak azt mondta, hogy miközben ott ültek a szétszerelt rácsokon, a rendőrök felszólították őket, hogy menjenek arrébb, hogy újra felállíthassák a kordonokat. Ennek nem tettek eleget, majd próbálták megakadályozni, hogy a kordonokat újra összefűzzék, így lényegében erővel vitték el őket onnan. – Eközben, ahogy ment a huzakodás, megsérült az arcom – mondta a politikus, a vérző arcáról pedig egy fotót meg is osztott a közösségi oldalán. Egyébként nemcsak őt, hanem a többi momentumost is hasonlóképpen távolították el onnan, ám nem tudni arról, hogy bárki másnak baja esett volna. Hadházy Ákos elmondása szerint nem érhettek volna hozzájuk a rendőrök, hiszen mentelmi joguk van országgyűlési képviselőként, csak akkor lehetne velük szemben intézkedni, ha bűncselekményt követnek el. Ez azonban megítélése szerint nem történt meg. A képviselő már jelezte, hogy feljelentést tesz az ügyben, bár nincs kétsége, hogy nem lesz semmi következménye, „amíg nem lesz rendszerváltás”.

Az RTL videót is készített a történtekről, amelyen látszik, hogy Hadházy Ákos kapaszkodik az akkor már álló kordonelemekbe, a rendőrök egyenként fejtik le róla az ujjait, majd arrébb viszik. Ott a földre került, vélhetően akkor sérült meg az arca is.

Orbán Viktor egyébként már korábban a Facebook oldalára rakott ki egy fotót arról, hogy kormányüléssel indul a nap. „Nekünk Magyarország az első!” – írta, de nem tett említést arról, hogy mi zajlott a Karmelita kolostor bejárata előtt.