Gulyás Gergely: A távhő ára nem fog változni

Gulyás Gergely: A távhő ára nem fog változni

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem fog változni – szögezte le a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint a szerdai kormányülésen döntöttek arról is, hogy minden távhővel fűtő lakást mérőórával fognak ellátni, ma 130-140 ezer olyan lakás van, amely nem rendelkezik ilyennel. Mindennek érdekében 28 fillérrel megemelik a távhőfilléreket, de ezt az ipari fogyasztók fogják fizetni. Évente körülbelül 30 ezer önálló mérőórát lehet beszerelni, ezt igyekeznek felgyorsítani, de így is egy 4-5 éves programról van szó.

A cégeket tekintve egyelőre nincs döntés, mert bár felmerült, hogy ott drágább legyen, de az a miniszter szerint radikális áremelkedést jelentene.

Korábban az RTL Híradója számolt be arról, hogy tizenötször annyiért juthatnak gázhoz a fűtési szezon kezdetétől a távhővállalatok, mint tavaly. Ezzel nehéz helyzetbe kerülnek a szolgáltatók, mert a rezsicsökkentés miatt nem háríthatják át a többletköltségeiket. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal több távhőszolgáltatótól bekérette az átlagfogyasztásra vonatkozó adataikat.

Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette azt is, hogy hatósági áras lesz a tűzifa, az állam pedig magán kezdi a spórolást és az állami intézményekben 18 fok lesz a fűtési szezonban.