Kormányinfó: 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentést rendelnek el az állami szerveknél és cégeknél

Kormányinfó: 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentést rendelnek el az állami szerveknél és cégeknél

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az energetikai és gazdasági helyzetet értékelte a kormány a szerdai maratoni ülésén. Arra jutottak, az energiaárak emelkedése miatt válsághelyzet alakult ki Európában. A szankciós politikai nem váltotta be a reményeket – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján. Közölte: a gázellátási problémák vannak Európa több országában, Magyarországon azonban nem.

A kormány azonban kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével azonban 25 százalékos gázcsökkentést írt elő az állami szerveknek és az állami cégek számára – jelentette be. A lakosságot is takarékoskodásra intette a miniszter. Gulyás Gergely azt is mondta: rendeletbe fogják írni, hogy az állami szerveknél, vállalatoknál 18 fokos hőmérsékletet kell biztosítani. Az érintett állami szerveknek, vállalatoknak két héten belül kell kidolgozniuk az intézkedési tervet.

Közölte azt is: hatósági áras lesz a tűzifa. Az állami erdőgazdaságok 10 köbméter fát mindenkinek biztosítani tudnak. Később úgy pontosított, hogy lakcímenként, vagyis háztartásonként egy alkalommal lesz vásárolható a hatósági áras tűzifa. Újságírói kérdésre kiderült az is: jövő hét csütörtöktől indulhat a program. Az erdőgazdaságok vezetői azt ígérték a kormánynak: lesz fa, nem lesz hiány. Az erdőgazdaságok rönkfát adnak ki – derült ki szavaiból, amelyet a vásárlóknak még fel kell vágniuk. Konkrét árat ugyanakkor nem jelentette be, mint később kiderült, a kormány azt még nem állapította meg. Szavai szerint nagyjából a jelenlegi erdőgazdasági forgalmazási árszinten várható az ár befagyasztása. Ezzel a faárak száguldásának szabnának gátat. Az ársapka az állami erdőgazdaságokra vonatkozhat majd. A részleteket az agrártárca dolgozza ki.

Bejelentette továbbá, hogy a kormány szénprogramot is indít. Szavai szerint 50 ezer tonnáról akár 280 ezer tonnára emelhető a kitermelés. A kormány a következő napokban dolgozza ki ennek részleteit.

A kormány támogatási rendszert dolgoz ki a kis- és középvállalatok számára az egekbe szökött energiaárak miatt – közölte. Ezt azzal indokolta, hogy az energiaigényes gazdasági tevékenységeknél fennáll a leépítések veszélye. Szavai szerint a kormány szeretné megvédeni a munkahelyeket.

A távhőárak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni – jelentette be Gulyás Gergely. Minden lakást mérőórával látnának el, erre programot indít a kormány. Ennek finanszírozására 28 fillérrel emelik meg az ipari fogyasztóknak a távhő árát. Évente 30 ezer távhőfogyasztást mérő órát szerelnének be a lakásokba. Szerinte legalább öt év szükséges azon lakások mérőórával történő felszerelésére, ahol jelenleg nincs külön távhő-fogyasztás mérés.

Új állampapír-stratégiát fogadott el a kormány a tegnapi ülésén. Ennek értelmében egyes állampapírok hozamát megemelik, és állampapír-típusokat is kibocsátanak. Az egyik új típust 11 százalékos induló kamattal vezetik be a piacra még szeptemberben.

Gulyás Gergely elnézést kért az átláthatatlan gázár-számlák miatt. Közölte: a havi 144 köbméternyi gáznak nem az egyes hónapokban, hanem az év egészében kell megfelelni a fogyasztásnak. Vagyis ha a fogyasztó nem éri el az egész éves átlagfogyasztást, és az nem haladja meg az átlagot, akkor visszatérítik a pénzt vagy jóváírják.

Hamarosan döntenek az árstopokról

Szóba került az önkormányzatok és önkormányzati intézmények fűtése. Általános cél, hogy az iskolák, óvodák, bölcsődék működjenek. Ehhez biztosítani kell a forrásokat az önkormányzatoknak. Hogy ehhez milyen segítséget tud nyújtani a kormány, erről tárgyalnak az önkormányzatokkal, konkrétan a Megyei Jogú Városok Szövetségét vezető Szita Károllyal, Kaposvár fideszes polgármesterével. Végső esetben hitelfelvétel lehetővé tétele sem kizárt – felelte Gulyás egy kérdésre. Közölte azt is, hogy utasítani tervezik az állami tulajdonú MVM-et, hogy akkor is adjon ajánlatot az önkormányzatoknak, ha más piaci szereplők nem erre már nem hajlandók. Ennek részeként a piacinál kevesebb garanciát fog kérni az önkormányzatoktól az állami társaság.

Az árstopok sorsáról a következő kormányülésen dönt a kormány – mondta az ATV kérdésére a miniszter. Ennek időpontja vagy a jövő hét vagy az azt követő hét.

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős kormánybiztos lemondását nem akarta kommentálni a miniszter. Elégedetlenek voltak a program végrehajtásával, gyorsabb megvalósítását látták volna szívesen. A cégvezető fogja irányítani a beruházást. Részbeni engedélyeket kapott meg eddig a beruházó cég. Gulyás szerint a részfalazással fog indulni a munka. Valósnak nevezte azt az állítást, hogy jövőre kezdődhet meg a tényleges kivitelezés.

Az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által felvetett uniós gázárstopról Gulyás Gergely azt mondta: várják, hogy megismerjék a javaslat részleteit. Hozzátette, az energiaárakat a tőzsde határozza meg. Később lesz véleményük a javaslatról.

Gulyás Gergely a Magyar Nemzet néven megjelenő lap Ukrajna gazdasági helyzetére voantkozó felvetésére kijelentette: az ország működésének fenntartásához havi 9 milliárd dollárra van szükség. Az országot elhagyta 10 millió ember, ezért szerinte nehéz elképzelni, hogy Ukrajna működőképes ország legyen.

A szétesett visegrádi négyes együttműködésről úgy fogalmazott: annak motorja a magyar–lengyel együttműködés. Ha van részbeni közös álláspont a két ország között. Ha el tudják fogadni, hogy az orosz–ukrán háború kérdésének megítélésében, az arra adott válaszokban vannak eltérések, akkor lehet még erős az együttműködés.

Egy másik kérdésre Gulyás azt mondta, hogy provokációnak tekinti, hogy Horthy Miklósnak állított szobrot a Mi Hazánk Mozgalom Dúró Dóra, a párt által delegált országgyűlési elnök dolgozószobájában.

Kétharmados a hazai gáztározók töltöttsége

Az agrártárca vezetőjének beszámolója szerint drámai a helyzet a műtrágyapiacon. A legtöbb gyár leállította vagy csökkentette a termelését. Az előállítás költségének 70 százalékát a felhasznált gáz adja. Gulyás szerint addig nem lesz alacsonyabb a gázár, amíg a szankciók érvényben vannak. Szerinte nincs arra remény, hogy elegendő és megfizethető árú műtrágya legyen. Részben szerves trágyával válthatnák ki a műtrágyát.

– Örülünk annak, hogy a közéletben van érdemi párbeszéd a klímát illetően. Tudomása szerint hosszabbtávú együttműködés van kibontakozóban a klímakutatókkal – felelte Gulyás a napokban Palkovics László ipari miniszter és Ürge-Vorsatz Diána, a CEU-n oktató klímakutató közötti tárgyalásra vonatkozó felvetésre. 

Egyelőre nem tervezik újra a jövő évi költségvetést – jelentette ki az Index felvetésére. Ugyanakkor decemberben tervezik áttekinteni az aktuális pénzügyi helyzetet.

Gulyás Gergely közölte azt is, hogy jelenleg 65,4 százalékos a hazai gáztárolók töltöttsége. A kormány kalkulációi szerint a jelenlegi fogyasztás alapján ipari és lakossági fogyasztásban ez a mennyiség 81 napra elegendő. Ha csupán lakossági fogyasztással kalkulálnak, a mennyiség téli fogyasztás alapján 171 napra elegendő.

Az infláció elszabadulásáért kizárólag a háborút tette felelőssé a miniszter. Szerinte elhibázott választ adtak a háborúra. Ha feloldanák, csökkenne az infláció.

Álhír a törökországi útlevélgyártás?

Sok vállalást tettek az Európai Bizottságnak vitás kérdésekben. Azt ugyanakkor nem kívánta elárulni a miniszter, hogy konkrétan milyen vállalásokról van szó az alapvető diplomáciai szabályok miatt. Ezt a bizottság teheti meg, ha akarja – derült ki válaszából, amelyet a bizottság és a kormány egyeztetéseire vonatkozóan adott.

A Mátrai Erőműt érintően két döntést hoztak. 2029-ig mindenképpen működteti a kormány az erőművet, és annak táplálásához szükséges lignitbányászatot. Emellett a helyreállítási alap pénzeinek megérkezése után további zöldmezős beruházásokat végeznének el rajta.

A miniszter bejelentette azt is, hogy állami cementgárat építene a kormány, miután hiánycikk lett a piacon az építkezésekhez szükséges cement.

Újabb kérdés az önkormányzati iskolákról. A tájékoztatás szerint nincs még döntés arról, hogy ott mennyi lesz a legmagasabb hőmérséklet. Az állami finanszírozás támogatása az egyházi iskolákban is annyi lesz, mint az állami intézmények esetében – jelentette be.

Álhír, hogy Törökországban gyártatna Magyarország útleveleket. Erről egyébként a török belügyminiszter beszélt a napokban.

Felvetették Gulyásnak, hogy meg akarta-e vétózni a kormány, hogy újabb három orosz, Putyin-közeli személyt vegyenek fel a szankciós listára. A miniszter azt felelte, hogy hozzájárultak a szankciós lista meghosszabbításához, ezen szerepel a három érintett orosz személy. Nem adott a kérdésre egyértelmű választ.

Az Oroszország elleni lehetséges újabb szankciókkal kapcsolatos kérdésre a miniszter kifejtette: valamint kellett lépni, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. – Ezt nem kellett volna kiterjeszteni az energetikára. Hogy az önkorrekció képessége megvan-e, az egy kérdés. Egyelőre nem látszik, hogy meglenne – fogalmazott.

Gulyás egy kérdésre reagálva elmondta, hogy az Unió próbálja elvenni Szerbia kedvét a csatlakozástól a Koszovóval való konfliktusba való beleszólással.

A miniszter kifejtette azt is, hogy dugódíjat nem fognak bevezetni és előkerült a szokásos lemez is, hogy Budapestet az elmúlt két évben ellepték a hajléktalanok és nagyok a dugók.

Fel sem merült az európai korrupciós ügyészséghez való csatlakozás

Gulyás Gergely tájékoztatása fel sem merült, hogy csatlakozzunk az uniós korrupcióellenes ügyészséghez, erre vonatkozóan nem volt kérés az unió részéről és nincs ilyen szándék a kormány részéről.

Tervez-e valamilyen szociális rezsitámogatást bevezetni a kormány? Erre a kérdésre Gulyás Gergely kifejtette, az átlagfogyasztásig adnak támogatást, ami Európában is egyedülálló. Havonta és háztartásokként több mint 150 ezer forintos támogatást ad így a kormány.

Igaz-e, hogy a genderérzékenyítés az uniós forrrások folyósításának feltétele? Erre a kérdésre a miniszter azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban külön kötelezettségszegési eljárás indult hazánk ellen, de a források ezen nem fognak múlni.

 

A magyar korrupcióellenes hatóság kiváltható lenne az európai korrupcióellenes hatósággal. Miért nem ezt választja a kormány? A kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy az uniós intézmény veszélyeztetné a magyar szuverenitást. Ezt ellenzéki politikusként is így gondolná. 

Szeptemberben fog a nyugdíjemelés mértékéről dönteni a kormány – mondta a kancelláriaminiszter. 

Ezzel véget ért a kormányinfó.