A híres egyfejű és a forradalom lángja

A híres egyfejű és a forradalom lángja

Nem egyszerű park: mesevilág (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a kánikulának vége, a vénasszonyok nyara talán még tartogat pár kellemes őszi hetet, amikor a kisgyerekes családok végiglátogathatják Buda mesejátszótereit. A kínálat igen gazdag, sőt nemrég tovább bővült: szeptember 7-én, a II. kerületi Nagy Imre téren megnyitotta kapuit a főváros első tematikus Süsü-játszótere. A Magyar Televízió 1977 és 1984 között készült bábfilmsorozatában Csukás István forgatókönyve alapján kelt életre „a híres egyfejű”: Süsü, a sárkány. Akik akkoriban voltak gyerekek, bizonyára emlékeznek a történetre is: Süsüt kitagadta apja, vándorlása során jutott el az emberek földjére, ahol kinézete miatt eleinte mindenki rettegett tőle. Találkozott azonban a Jó Királyfival, és a királyi udvarba került, ahol hamar befogadták, megszerették, Süsüből elégedett „házi sárkány” lett. Aztán persze jött a szépséges Sárkánylány és Sárkányföldre visszatérve boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

– Ez a játszótér nem csak egy egyszerű park, hanem egy mesevilág, amely generációkat köt össze – mondta a park megnyitóján Őrsi Gergely polgármester. Süsü lassan 50 éves lesz, azóta a gyerekek tévénézési szokásai, a mesék karakterei, a gyerekfilmek rengeteget változtak, de „a jó Süsü” történetei a mai kicsiknek is szívet melengetők. Az akkor megálmodott látványkép pedig változatlanul szerethető. A játszótér a mesebeli királyi udvart jeleníti meg, Süsün kívül feltűnnek többek között a Jó Királyfi, a Sárkányfűárus, a Kancellár, a dadus és a zsoldosok is, középen pedig a mesében szereplő hal formájú csobogó áll, amely most a homokozó központi eleme. – Célunk, hogy Süsü alakja, kedvessége fennmaradjon, és a lehető legtöbb alkalommal mesélhessünk a gyerekeknek azokról a mesékről, melyek a mi gyerekkorunkban voltak népszerűek. Így az új játszótér nemcsak a kikapcsolódás helyszíne lehet, hanem segíthetjük az értékmentést, az emlékek továbbadását is – szólt az önkormányzat beharangozója. Az avatóra elment Süsü legendás szinkronhangja, Bodrogi Gyula is, a polgármester pedig megköszönte az író, Csukás István rokonainak, valamint a bábművész, Lévai Sándor családjának a támogatást.  Aki végiglátogatta a mesében szereplő valamennyi játszótéri helyszínt, annak még ott van a parkban felállított pingpongasztal, egy kényelmes nyugágy, a szülőkkel is használható közös hinta és megannyi további felfedeznivaló.

Sőt, a játszótér átadásával egy időben az egész Nagy Imre tér megújult: nyilvános mosdót építettek, a játszótér szomszédságban pedig a „Tejút”-sétány kanyarog, ahol több mint kétezer cserjét, tízezer évelő növényt, tizenegy fát ültettek el. Hol van már az az idő, amikor erre az apró térre még egy benzinkutat is bezsúfoltak? A mostani felújítással a terület egységes, akadálymentesen bejárható parkká változott. A Fő utca felőli bejáratnál található továbbra is a nyolc éve a Parlament elől ide áthelyezett, „Forradalom lángja” elnevezésű 1956-os emlékmű, kicsit odébb, a fák alatt pedig a II. kerület emblematikus szobra, a Mackóskút bújik meg. A környékben élők kérésének megfelelően kibővült a tér kutyafuttatója is, amely agilityeszközökkel és játszóelemekkel is gazdagodott.

És ha Süsü után a kicsik egy újabb mesejátszótérhez, a szülők pedig a további nosztalgiához kapnak kedvet, akkor sem kell messzire menni. Az I. kerületi Naphegy téren a Pom Pom meséinek szereplői, Picur, Gombóc Artúr, Festéktüsszentő Hapci Benő elevenednek meg egy kör alakú játszótéren. Itt a legkisebbek is jól fognak szórakozni: a kis rugós játékok és a bébihinta nekik készült. A nagyobbak pedig biztos ki fogják próbálni a játszótér melletti tornaparkot. A Gellért-hegyen, a Szirtes út és a Bérc utca találkozásánál épült fel a Vuk játszótér, a mese forgatókönyvírójának, Dargay Attilának, az I. kerület díszpolgárának emlékére. Az évek során kibővített, erdei hangulatú játszótéren a csúszdák, hinták között feltűnnek a több mint negyven éve készült rajzfilm szereplői: Vukon kívül például a bölcs Karak, Unka, a béka, Vahúr, a simabőrű kutyája, és persze a libák is. Ugyancsak az I. kerületben, a Batthyány tértől tíz perc sétára megtalálhatjuk Ruminiékat is. A tíz éve, gyereknapon átadott játszótér nemcsak azok kedvence, akik olvasták Berg Judit kalandregény-sorozatát. A varázslatos Egérváros, a Szélkirálynő és a klasszikus játszótéri elemek régi kedvencek, ráadásul idén felújították a teret és nyilvános mosdót is nyitottak.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/38. számában, a Budai Hangban jelent meg szeptember 20-án.