Nemere István: Nem nyilvánulhatok meg egyik oldal mellett sem

Nemere István: Nem nyilvánulhatok meg egyik oldal mellett sem

Nemere István (Fotó: Mocsári László - CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál)

Van, aki szívesen olvassa a történelmi regényeimet, és emiatt nagy magyarnak tart, mások meg a másféle könyveimet szeretik. Én eközben nem nyilvánulhatok meg egyik oldal mellett sem, mert abban a pillanatban elvesztem az olvasóim felét – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Nemere István annak kapcsán, miért tartaná „öngyilkosságnak”, ha a rendszerváltás utáni időszakról is írna. Az író szerint hiába van mögötte ötven év, hiába ismerik sokan a könyveit, mégis komoly tábort veszítene.

Nemere István nyolcszáznál is több könyvet jegyzett eddig, ezzel ott van a világrekorderek között. Novemberben lesz nyolcvanéves, de tele van energiával, most pedig dokumentumfilm is született az életéről Nemere István: Addig írok, amíg élek címmel.

A mai, mobiltelefonok uralta világ kapcsán rossznak nevezte, hogy szemtanúi vagyunk az írás-olvasás agóniájának. – Utóvédharcot folytatunk mi, akik még hiszünk a betűben, a könyvek erejében. Kicsit bánom azért, hogy nem fogom látni, merre halad tovább a világ – fogalmazott.

• Tud olyan emberről, aki az összes könyvét olvasta?
• Mi összeesküvés-elmélet, mi nem az?
• Miért vágyik örök életre?