Virágokkal és masnikkal emlékeznek a Hamász terrortámadásának áldozataira

Virágokkal és masnikkal emlékeznek a Hamász terrortámadásának áldozataira

Tüntetők tiltakoznak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya ellen és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését követelik Tel-Avivban 2024. szeptember 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2023. október 7-i izraeli terrortámadás áldozataira emlékeznek Budapesten. A Hamász által elkövetett vérengzés első évfordulóján a Kidma Egyesület szolidaritási akciókat szervez a főváros több pontján. Ezek visszaköszönő eleme a sárga szín, mivel Izraelben a túszok jelképe a sárga masni.
 
Egy évvel ezelőtt példátlan terrortámadás érte Izraelt, amely során az Irán által támogatott Hamász terroristái 1200 ártatlan civilt öltek meg, tömegesen kínoztak, erőszakoltak meg embereket kortól és nemtől függetlenül, majd több száz embert Gázába hurcoltak – áll az egyesület közleményében. – A Hamász még ma is 101 izraelit – időseket, nőket, gyerekeket, betegeket – tart fogságban, akiknek a szabadsága szerte a világon minden jóérzésű ember számára fontos.
 
Október 6-án vasárnap a szolidaritás jegyében a város 5 pontján – a Nehru parkban, a Reviczky utcában, a Mechwart ligetben, a Városligeti fasorban és a Vörösmarty téren –, összesen 1000 közterületi fa törzsére kötnek nagy méretű sárga masnikat, amelyek közel egy héten át lesznek kint, hogy a magyar közvélemény figyelmét ezzel is felhívják a Hamász fogságában szenvedő túszok ügyére. Október 7-én, hétfőn 14 órától, a XIII. kerületi Szent István parkban – mások mellett – Karácsony Gergely főpolgármester közreműködésével sárga virágokat ültetnek ki és óriás masnikat kötnek a park fáira.
  
Előreláthatólag Őrsi Gergely II. kerületi polgármester vasárnap 14 óra után a Mechwart ligetben csatlakozik a szalagozókhoz. Terézváros alpolgármestere, Temesvári Szilvia, valamint Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter 16:30-kor köt masnit a Kidmával a Városligeti fasorban. Az óriás masnik már ott vannak a Dohány utcai zsinagóga előtti park fáin, a XII. kerületi Lauder iskolában, az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár Csányi utcai épületén, valamint kikerülnek az Óbudai zsinagóga előtti fákra is október 7-én – olvasható a közleményben.