Evakuálják a Gáza melletti települések lakóit Izraelben, hivatalosan is kihirdették a hadiállapotot

Evakuálják a Gáza melletti települések lakóit Izraelben, hivatalosan is kihirdették a hadiállapotot

Füst száll fel Gáza városa felett izraeli légicsapásokat követően 2023. október 8-án. (MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Vasárnap is folytatódnak a harcok Izraelben, miután a Hamász szombat reggel meglepetésszerű támadást hajtott végre a Gázai övezetből izraeli célpontok ellen. A halottak száma folyamatosan emelkedik, a legutóbbi jelentések szerint izraeli részről legalább 600-an vesztették életüket. – Hosszú és nehéz háborúba kezdünk. A háborút a Hamász gyilkos támadása kényszerítette ránk – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Az izraeli hadsereg vasárnap kora délután elrendelte a lakosság kimenekítését a Gázai övezet melletti kerítéshez közeli településekről, megfigyelők szerint a páncélosok még ma behatolhatnak az elzárt övezetbe. Vasárnap délután az izraeli biztonsági kabinet hivatalosan is kihirdette a hadiállapotot.

• Szombat kora reggel nagyszabású rakétatámadást indított a Hamász Izrael ellen. Fegyveresei bejutottak Izraelbe, ahol több határmenti városban tüzet nyitottak az utcán és közel száz embert ejtettek túszul.
• Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael háborúban áll és megbosszulják a „fekete napot”.
• 800 Hamászhoz köthető célpontot bombázott le eddig Gázában az izraeli légierő. 
• Az Izraeli Védelmi Erők bejelentették, hogy a konfliktus második napján a Gázai övezet feletti ellenőrzés átvételére összpontosítanak.
• Vasárnap délután óta Izrael hivatalosan is háborúban áll. A hadsereg elrendelte a lakosság kimenekítését a Gázai övezet melletti kerítéshez közeli településekről. 

• Gázában 11 magyar állampolgár tartózkodik, többségük gyermek, Izraelben pedig 400 magyarral tartja a kapcsolatot a kormány Szijjártó Péter szerint. Köztük van egy romacsoport, amely a repülőtéren rekedt.

Az izraeli hadsereg szombat éjjel és vasárnap reggel ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál – idézi az MTI tudósítója az izraeli hadsereg vasárnap reggeli jelentését. A közlemény szerint a hadsereg éjjel légicsapásokkal felszámolta az iszlamista Hamász terrorszervezet tíz, harcokhoz infrastruktúrát biztosító létesítményét, köztük a titkosszolgálati központját, és egy a szervezet légierejét szolgáló épületet. Emellett lőtték a Hamász finanszírozására használt két bankfiókot, köztük a szervezet terrorista tevékenységének pénzügyeit segítő Iszlám Nemzeti Bankot (az X videóján látszik mi maradt az épületből), a szervezet első saját bankfiókját, az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet légifegyverek gyártására szolgáló létesítményét Gáza városában, és egy fegyverraktárat.

A hadsereg azt is bejelentette vasárnap reggel, hogy tüzet nyitottak Libanonban arra a területre, ahonnan néhány perccel korábban Izrael felé lövéseket adtak le az ország északi határvidékén. Vasárnap reggel Dél-Libanonból rakétákat indítottak a Dov-hegy felé, melyekkel a hadsereg szerint egy olyan, a hegyen felállított nagy hatótávolságú radarberendezést próbáltak megsemmisíteni, amely a Libanonból és Szíriából érkező rakéták felderítését és nyomon követését szolgálja. 

A hadsereg polgári védelmi osztálya és a rendőrség közösen segélyközpontot és telefonos segélyvonalat nyitott az eltűntek családtagjai számára. Éjjel már több tucat hozzátartozó hívása érkezett a repülőtér melletti központba, olyanoké, akik már több órája nem tudtak kapcsolatot teremteni szeretteikkel. Hozzátartozóik nem válaszoltak a telefonhívásokra és a kórházakban sem találták őket. A hozzátartozók azonosításhoz szükséges adatokat közölnek a központ munkatársaival, illetve átadnak olyan tárgyakat – általában fogkeféket –, amelyekből DNS-mintát lehet venni.

Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács jóváhagyta a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését célzó lépéseket – közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal vasárnap. Izrael ezen lépések keretében leállítja az áram-, üzemanyag- és áruszállítást Gázába.

Eközben a halottak száma folyamatosan emelkedik, a legfrissebb jelentések szerint a támadásokban megöltek 600 izraelit, és megsebesítettek több mint kétezer embert, akik közül sokan súlyos-életveszélyes állapotban vannak. Emellett a Gázai övezetbe hurcoltak a BBC jelentése szerint közel száz túszt, köztük katonákat és civileket, nőket és gyermekeket is. Ofakim külterületén kimentettek két izraelit, akiket a Hamász fegyveresei órákon át túszként tartottak fogva egy házban, a túszejtőket megölték az izraeli biztonsági erők – jelentette az Ynetnews.com

Szárazföldi támadás jöhet

Az elmúlt 17 évben a Hamász irányította Gázát, és mindvégig azt hangoztatta, hogy egy ilyen csatára készül Izrael ellen. A Hamász arra is számított, hogy Izrael úgy reagál, ahogyan reagált, vagyis az izraeli légierő szombat este illetve éjszaka visszavágott, és pusztítja a Hamász kulcsfontosságú infrastruktúráját és a csoport vezetőinek otthonait – írja a BBC. Palesztin tisztviselők szerint már több mint 370 civil halt meg és több mint kétezer ember sebesült meg Gázában az izraeli légicsapásokban.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) eközben vasárnap közölték, hogy a reggeli légicsapások során megsemmisítették a Hamász hírszerzési vezetőjének személyes lakását, erről az X-en (korábban Twitter) rövid videót is közöltek. Azt nem tudni, hogy a vezető ott tartózkodott-e a légi csapás időpontjában, és a Hamász egyelőre nem erősítette meg a hírt. Az Izraeli Védelmi Erők a konfliktus második napjába lépve a Gázai övezet körüli területeket feletti ellenőrzés átvételére összpontosítanak. „Ami most foglalkoztat minket, az a Gázai övezet ellenőrzésének stabilizálása” – mondta Richard Hecht alezredes, az IDF nemzetközi szóvivője. A héber nyelvű sajtó szerint az izraeli védelmi erők harckocsikat is bevetnek a térségben tartózkodó terroristák ellen.

A The Guardian szerint az izraeli haderő szárazföldi inváziót készít elő a Gázai övezet ellen, folytatódnak a behívások és gyűlnek a határhoz közeli területeken a harcjárművek. Az izraeli területen még megmaradt Hamász-fegyvereseket pedig folyamatosan keresik, házról-házra járva kutatják fel őket. Korábbi közlés szerint nyolc helyszínen állnak még szemben palesztin fegyveresekkel. Az IDF arról számolt be a The Times of Israel szerint, hogy a szombaton kezdődött harcok során a hadsereg már több mint 400 palesztin terroristát ölt meg Dél-Izraelben és a Gázai övezetben, és több tucatot fogott el. Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli haderő vezető szóvivője elmondta, hogy a prioritás most az izraeli településeken folyó harcok lezárása, illetve a Gázát és Izraelt elválasztó kerítés fölötti ellenőrzés visszaszerzése, hogy ott ne törhessenek át palesztin szárazföldi csapatok.

A túszok között külföldiek is vannak 

A Hamász – amely vasárnap délelőtt száz rakétát indított a Gázai övezetből a dél-izraeli Szderót városára – eközben felszólította a palesztinokat és más arabokat, hogy csatlakozzanak az akcióhoz, hogy elsöpörjék az izraeli „megszállást”. Egyelőre nem tudni, hogy a felhívás meghallgatásra talál-e a most megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, illetve a régió más részein élő palesztinok körében.  Izrael kétségtelenül látja a több fronton is megnyíló háború lehetőségét – írja erről a BBC. A legrosszabb forgatókönyv az, ha a háborúba sikerül bevonni a nagyhatalmú libanoni militáns csoportot, a Hezbollahot. Szakértők szerint a helyzet továbbra továbbra is rendkívül instabil, és aggodalmakat vet fel a további eszkaláció lehetősége kapcsán. 

A Palesztin Hatóság vasárnap memorandumot nyújtott be, amelyben az Arab Liga külügyminisztereinek rendkívüli ülését kéri – jelentette a WAFA palesztin hírügynökség. A ligának 22 tagja van, köztük Egyiptom, Irak és Szaúd-Arábia. Eközben a Hamász vezető szóvivője azt állította, hogy civilekre nem támadnak, csak a telepesekre. „Szándékosan nem veszünk civileket célba. De kinyilvánítottuk, hogy a telepesek a megszállás és az izraeli fegyveres erők részei. Ők nem civilek” – mondta erről Oszama Hamdan. Szerintük a több mint 2 millió embert számláló gázai izraeli határ közelében lévő városokban élő civilek is telepeseknek tekinthetők, hasonlóan a ciszjordániai palesztin területeken élő több százezer izraeli telepeshez. Az Amnesty International, más jogvédő civil szervezetek és szemtanúk beszámolója szerint nem igaz, hogy civileket ne ejtenének foglyul. Arról, hogyan vadásztak a sivatagban fesztiválozókra a Hamász fegyveresei, ITT írtunk. Izraeli források szerint csak ezen a helyszínen 250 halottat találtak a katonák.

A közösségi médiában terjedő felvételek rémült foglyokat mutatnak, köztük gyermekeikkel összebújó anyákat, akiket palesztin fegyveres csoportok tartanak fogva. Izraeli tisztviselőktől a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet úgy értesült, hogy a túszok között több tucat külföldi állampolgár is van, akik közül néhányan részt vettek a sivatagi technozenei fesztiválon. Számos amerikai állampolgárt, helyi üvegházakban dolgozó thaiföldi vendégmunkásokat, valamint az Egyesült Királyság, Mexikó, Németország és Oroszország állampolgárait is elvitték Gázába. Az amerikai nagykövetség szóvivője azt mondta, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet.

Izrael arra kérte Egyiptomot, hogy segítsen közvetíteni az izraeliek szabadon bocsátása érdekében zajló tárgyalásokon. Egyiptomi tisztviselők és a Hamász egyik vezetője a The Wall Street Journal amerikai lapnak azt mondták, hogy nem tudnak kapcsolatba lépni számos, túszokat tartó Hamász-fegyveressel, és civilek is fogságba hurcoltak embereket, s ez megnehezíti a fogva tartott izraeliek pontos számának megállapítását. Eközben Egyiptomban is komoly incidens történt, hírek szerint egy egyiptomi rendőr lelőtt két izraeli turistát és a helyi idegenvezetőt. 

A Hamász katonai szóvivője vasárnap délelőtt azt közölte, hogy a szervezetnek sikerült utánpótlást küldenie az izraeli területeken harcoló erőinek, és új embereket juttatnia a terepen harcoló katonáinak. Hozzátette, hogy a Hamász milícistái még mindig harcolnak Izraelben. Egy ilyen csoport vasárnap délelőtt elrabolt egy, a határ menti úton haladó izraeli autót, melyet izraeli közlések szerint az övezettől északra, Asdód városnál sikerült megállítani, ahol agyonlőtték az autóból elfutó fegyvereseket.

Megindult a térségbeli evakuálás

Megszólalt az Izraeli Védelmi Erők is, amely állítása szerint létrehozott egy szituációs szobát, amely a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszokkal kapcsolatos pontos információk összeállítására összpontosít – írja a The Times of Israel. – Néhány család már kapott üzeneteket szeretteiről – adta hírül az IDF. Vasárnap kora délután ismét összeült a védelmi tanács, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnök biztonsági helyzetértékelést tartott.

A legfrissebb hírek szerint az izraeli hadsereg vasárnap felszólította a Gázai övezet mellett huszonöt település lakóit hogy ideiglenesen, biztonsági okból hagyják el otthonukat, mert a behatoló iszlamista fegyveresek miatt ezek a helyek a leginkább veszélyesek. A lépés egyesek szerint valószínűleg már a „Vaskardok” névre keresztelt átfogó megtorló-hadművelet előkészítéséhez szükséges. Az X-en videókat is posztoltak arról, hogy Izrael folyamatosan szállítja a tankokat Gáza közvetlen szomszédságába. Miután a reggeli órákban Libanon területéről is tüzérségi támadás érte Izraelt, a libanoni határszakaszra is sorra érkeznek a harckocsik.

Vasárnap megtalálták egy ismert izraeli labdarúgó, Lior Aszulin holttestét, aki részt vett a sivatagi technobulin, melynek látogatói között az izraeli beszámolók szerint mészárlást hajtottak végre az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. A negyvenhárom éves csatár 2019-ben vonult vissza az aktív sporttól. Nyilvánosságra hozták a szombati harcokban elesett tizennyolc katona és harminc rendőr nevét is. Különösen heves összecsapások voltak szombaton a szderóti rendőrőrs épületénél, melyet elfoglaltak az iszlamisták, majd visszaszereztek az izraeli egységek.

Érkeznek a hírek a külföldi civilekről is, akik áldozatul estek a harcoknak: egy kambodzsai diák, két argentin és egy thai állampolgár már biztosan meghalt a Hamász fegyveresei által elkövetett erőszakos támadások során. Lengyelország meg is kezdte katonai gépekkel állampolgárai kimenekítését Izraelből. 

Magyar áldozatról továbbra sincs hír, ugyanakkor nyilatkozott a Telexnek Paczolay Máté külügyi szóvivő. „Konzuljaink a reptéren is jelen vannak és minden rendelkezésre álló eszközzel folyamatosan segítik, keresik az reptéren ragadt utasokat. A magyar nagykövetség munkatársai élelmet, vizet vittek a magyaroknak és folyamatos információkkal látják el őket, valamint segítenek minden lehetséges reptéri ügyintézésben” – mondta a szóvivő. A tel-avivi repülőtéren rekedt roma csoporttal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a Wizz Airrel való egyeztetés eredményeként a reptér közelében díjmentesen szállást találtak számukra, amelyet azonban nem vettek igénybe. „Velük továbbra is folyamatos kapcsolatban állunk és minden lehetséges módon segítséget nyújtunk a mielőbbi hazajutásukban” – tette hozzá.

Lapunk utolérte a gázai határtól mintegy négy kilométerre lakó Rona Asert, aki már mintegy 20 éve él Izraelben. Arról, hogyan élték meg a támadást, és hogy mit vár el a lakosság az izraeli kormánytól, ITT olvashat.    

Kihirdették a hadiállapotot

Vasárnap délután az izraeli biztonsági kabinet hivatalosan is kihirdette a hadiállapotot a Hamász ellen – jelentette be közleményben az izraeli kormány. A közlemény szerint a háborút „a Gázai övezetben végrehajtott gyilkos terrortámadás” miatt kényszerült elindítani Izrael. A hadüzenetet az izraeli alaptörvény 40. cikkelye alapján nyilvánították ki. Izraelnek nincs alkotmánya, annak szerepét 13 alaptörvény tölti be. Benjamin Netanjahu miniszterelnök már szombaton kijelentette, hogy az ország háborúban áll, de ez a nyilatkozat még retorikai jellegű volt. Az izraeli kabinet vasárnapi lépése hivatalos döntés, amely felér egy amerikai kongresszusi hadüzenettel – írja a CNN.

– Túl korai közvetítésről beszélni Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet között – jelentette ki vasárnap Izrael ankarai nagykövete, Irit Lillian, hozzátéve, hogy a támadások bebizonyították: a Hamásznak nincs helye Törökországban, sem máshol. Törökország ugyanis kijelentette, hogy minden féllel kapcsolatban áll, és kész segíteni megállítani a helyzet további eszkalációját. „A közvetítés egy másik időpontban következik majd. Most, sajnos, a halottainkat számláljuk, a sebesültjeinket próbáljuk gyógyítani, még azt sem tudjunk, hány állampolgárunkat rabolták el” – mondta Irit Lillian. Eközben a számos országban terrorszervezetként kezelt palesztin mozgalom szóvivője egy BBC-interjúban azt mondta, hogy Irán támogatásával támadtak szombaton Izraelre. A Hamász azt is állította, hogy Ebrahim Raiszi iráni elnök a csoport vezetőjével, Iszmail Haníjével folytatott telefonbeszélgetésében dicsérte az Izrael elleni meglepetésszerű támadást.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Rishi Sunak brit miniszterelnökkel is tárgyalt. A várakozások szerint Netanjahu szombat után vasárnap este is tárgyal Joe Biden amerikai elnökkel. – Az Egyesült Államok még vasárnap áttekinti az Izraelből érkezett kéréseket a biztonsági támogatások kiegészítésére, és „lépések várhatók – közölte Anthony Blinken külügyminiszter.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője legfrissebb sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az izraeli-libanoni határon is teljes készültséget rendeltek el. Mint hozzátette, az IDF szerint a Hamász fegyveresei a gázai civilek között, iskolákban és kórházakban rejtőznek.

Joav Gallant védelmi miniszter vasárnap ellátogatott a déli Ofakim városába, ahová a Hamász terroristái szombaton behatoltak, és izraelieket ejtettek túszul. – Izrael válaszlépéseire „a következő 50 évben emlékezni fognak a Gázai övezetben, és [a Hamász] megbánja majd, hogy ők kezdték el” – jelentette ki a The Times of Israel szerint. – A háború szabályai megváltoztak. Az ár, amit a Gázai övezet fizetni fog, nagyon súlyos lesz, olyan, amely generációkra megváltoztatja a valóságot – tette hozzá Gallant.