Túlélők meséltek arról, hogyan vadásztak a fesztiválozókra a Hamász fegyveresei

Túlélők meséltek arról, hogyan vadásztak a fesztiválozókra a Hamász fegyveresei

Palesztin férfiak egy izraeli katonai jármûvön a Gázai övezet északi részén 2023. október 7-én. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. (MTI/EPA/Haitham Imad)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat hajnalban a Hamász fegyveresei tüzet nyitottak a fesztiválozókra az izraeli Nova fesztivál területén. Fiatalok ezrei vettek részt azon a sivatagi bulin, amelyről alig tudott elmenekülni az egyik résztvevő, Gili Yoskovich, aki a BBC-nek mesélte el a történteket. Eszerint a palesztin támadók automata fegyverekkel vadásztak rájuk, a nő először autóval próbált menekülni, de lőni kezdtek rá, ezért otthagyta az autót, és egy mezőn egy fa alá bújt el, ám a fegyveresek mindenhol ott voltak. „Fáról fára mentek és lövöldöztek. Mindenhol. Két oldalról. Láttam, hogy emberek halnak meg körülöttem. Csendben maradtam. Nem sírtam, nem csináltam semmit” – idézte fel a történteket.

Három órán keresztül nem hallott mást, csak arab beszédet, miközben a terroristák egy nagy furgonból még több fegyvert szedtek elő. Néha helikopterek hangját hallotta, és bízott benne, hogy jönnek az izraeli katonák. Végül héber nyelvű beszédet hallott az egyik oldalról, kiderült, hogy ott volt néhány izraeli katona, úgyhogy elindult feléjük. „Közben még mindig voltak terroristák, úgyhogy feltartott kézzel mentem, hogy tudják, én vagyok az, és nem vagyok terrorista. Aztán valaki beültetett egy autóba” – mesélte a túlélő. Elmondása szerint ő volt az első, aki kijutott a mezőről, mások csak két-három óra múlva jutottak ki, és sokan meghaltak. – A legszörnyűbb az volt, hogy ilyen sokáig ott voltunk, és senki sem volt ott. Se hadsereg, se rendőrség. Semmi – mondta.

A CNN megszólaltatta Tal Giblyt is, aki szintén a Nova fesztiválon volt, amikor a támadások megkezdődtek. „Reggel fél 7 körül jöttek az első rakéták. Nem tudtunk hova bújni, egy nyílt területen voltunk. Mindenki bepánikolt, és elkezdte összeszedni a cuccait.” Amikor a résztvevők menekülni kezdtek, az utakon dugók alakultak ki – Gibly szerint ekkor jöttek a motorosok, és ekkor kezdték lőni a tömeget. Ő végül elért egy fás részig, és egy arra járó autó felvette, így menekült meg.

Facebook-posztja alapján a goás-psy körökben ismert Tóth „Wegha” András is ott lehetett a fesztiválon, ugyanis azt posztolta: „Megvagyok.
Részvétem a családoknak, borzalom.” Bejegyzéséből még annyi derült, hogy már Prágában van.

Szombat kora reggel nagyszabású rakétatámadást indított a Hamász Izrael ellen. Az izraeliek szerint 2500, a Hamász szerint 5000 rakéta csapódott be. A Hamász több tucat fegyverese bejutott Izraelbe, ahol több határmenti városban tüzet nyitottak az utcán és civileket, katonákat ejtettek túszul. A legutóbbi jelentések szerint legalább 350-en vesztették életüket, Izrael megkezdte az ellentámadást, de a Hamász váratlan támadása mindenképpen az izraeli hírszerzés óriási kudarca.

Címkék: Izrael, fesztivál, Hamász