Szemtanú a gázai határról: terrorista vérengzés folyt a szomszéd kibucban

Szemtanú a gázai határról: terrorista vérengzés folyt a szomszéd kibucban

Izraeli katona palesztin fegyvereseknek áldozatul esett izraeli civilek letakart holttesténél Szderót városban 2023. október 7-én. (MTI/AP/Cafrir Abajov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat kora reggel nagyszabású rakétatámadást indított a Hamász Izrael ellen, a szervezet fegyveresei Izraelbe is bejutottak. Azóta Izrael hivatalosan is háborút hirdetett, a harcok folyamatosak. Lapunknak nyilatkozott a gázai határ közelében élő Rona Aser arról, hogyan élte meg a történteket.   

A kibucban, ahol élünk, a héten zajlott sátoros ünnep utolsó napján, szombaton reggel hét órakor indultam volna a reggeli imára a zsinagógába, amikor készülődés közben a fürdőszobában meghallottam az érkező rakétákat, majd a légiriadó hangját. Az ilyenkor szokásos protokoll szerint azonnal a ház bunkerébe menekültünk az ünnepre érkezett szüleimmel és a gyerekekkel együtt. A félméteres vasbeton falakkal megerősített, az ablakokon három centiméteres acél fedlappal, páncélajtóval biztosított bunkerben biztonságban érezhettük magunkat, mert az a rakétatámadásoknak is képes ellenállni. A telefonokat bekapcsolva – vallásunk szerint ugyanis sabbatkor tilos az elektromos szerkezetek használata –, az önkormányzattól érkező üzenetekből azonnal láttuk, hogy nem a „szokásos” rakétázásról van szó. Az üzenet ugyanis úgy szólt, hogy zárkózzunk be a házakba, zárjuk be az ajtókat és ablakokat, engedjük le a redőnyöket – mondta el történteket a Magyar Hangnak a gázai határtól alig 4 kilométerre élő Rona Aser, akit Tel-Avivban értünk el. Megtudtuk, a telefonra érkező információkból, illetve barátokkal folytatott beszélgetésekből kiderült, a szomszédos településekre érkező Hamasz terroristák vérengzéseket rendeztek, embereket raboltak el.

– Valódi háborús helyzetről beszélhetünk. Olyan sokk érte az embereket, amelyből még egy teljes nappal a támadást követően sem ocsúdtunk fel teljesen. A sokk nagyságát ahhoz tudnám hasonlítani, amit az 1973-as jóm kippúri háború idején, vagy a 9/11-es támadást követően éreztünk – mondta Rona Aser.

Kérdésünkre elmondta, azért is volt mellbevágó a támadás, mert az izraeli hadsereg folyamatosan jelen van, az általuk nyújtott védelemben nagyon bíznak az emberek, most mégis teljesen váratlanul érkezett a terroristák támadása. Annál is inkább meglepődtek, mert a gázai határ megerősített határzárral védett, minden falu mozgásérzékelőkkel ellátott kerítéssel védett, drónok és egyéb elektronikus eszközök figyelik a határt, illetve a területet.

Rona Aser arról is beszélt, hogy a rakétatámadások idején – amelyből jónéhány volt az elmúlt években – mind több család hagyja el az övezetet az önkormányzat, illetve a faluközösség által szervezett csoportos evakuáció keretében, és keres biztonságos menedéket az ország távolabbi területein található hotelekben. Illetve vannak, akik Izrael biztonságosabb vidékein élő rokonaikhoz költöznek a veszély elmúltáig. Rona Aser azt is elmondta, hogy riadó esetén a barátok, ismerősök telefonon, Messengerben azonnal érdeklődnek, hogy miben tudnak segíteni, az Izraelben élők pedig lakhatást is biztosítanak a menekülő családoknak. Beszélgetésünk idején ők is felesége testvérének Tel-Aviv melletti lakásában voltak.

– Éppen útközben voltunk Tel-Aviv felé, amikor érkezett az üzenet, hogy hamarosan megérkezik a magyar kormány által biztosított különgép, így szüleimet a repülőtérre vittük. Reményeim szerint mostanára talán már a fedélzeten ülhetnek, vagy éppen a gépre várnak – tette hozzá. Legújabb információink szerint a gép 20 óra 35-kor indul, erről képernyőfotót is kaptunk. (Azt, hogy indulna magyar kormánygép a kint rekedt magyarok megsegítésére, eddig még kérdésünkre nem erősítette meg a külügyi tárca, amely elmondása szerint nagy erőkkel dolgozik a megoldáson – a szerk.)

Kérdésünkre, hogy miként élték meg a hadsereg felkészületlenségét és lassú reakcióját, illetve hogy miként vélekedik az izraeli védelmi miniszter bejelentéséről, miszerint a terrortámadást követően végleg leszámolnak a Hamasszal, Aser elmondta: mindenkit meglepett a terroristák tömeges megjelenése a térségben. Hozzátette, később minden bizonnyal lesznek ennek következményei a hadseregnél, megtalálják a mulasztásért felelősöket. Reméli, határozott lesz az izraeli válasz: – Nagyon remélem, a gázai övezetnek egy jó részét a földdel teszik egyenlővé. Hozzá kell tenni, a Hamasz előszeretettel telepíti a fegyveraktárakat, fegyvergyárakat, rakétakilövési pontokat civil épületek, kórházak, iskolák, ENSZ-kirendeltségek közvetlen közelébe, vagy éppen azok alá, így a válaszcsapásokban ezek az épületek, illetve az ott tartózkodók is érintettek lehetnek.

Szerinte az izraeli hadsereg egyébként a lehetőségekhez képest mindig figyel arra, hogy a lehető legkevesebb legyen a civil áldozat, ezekben az esetekben azonban a Hamasz cinikus módon mindig arra hivatkozik, hogy Izrael civileket is célba vesz a válaszcsapásokkal. – Ezzel szemben a Hamasz terroristái előszeretettel támadnak civileket – mondta Rona Aser. Erre került sor például szombaton is, amikor a tőlük alig egy kilométerre lévő kibucot elfoglalták és ott vérengzést rendeztek. Ott élő, és bunkerjukban rejtőző ismerőseik szombat este mesélték telefonon, hogy még mindig hallják a fegyverek hangját, illetve hogy a terroristák házról-házra járnak, felgyújtják az épületeket, embereket rabolnak el. – Összességében azt gondolom, ez a mostani támadás nagyon átírja az eddig érvényben lévő játékszabályokat, a közvélemény szigorú megtorlást vár – vélekedett Rona Aser.

Az Izraelben zajló eseményeket ITT követheti részletesebben.