Egy magyarországi roma turistacsoport is Izraelben rekedt

Egy magyarországi roma turistacsoport is Izraelben rekedt

Képünk csak illusztráció! Járatuk indulására várakozó utasok a lodi Ben Gurion repülőtér indulási csarnokában 2017. december 17-én. (MTI/EPA/Jim Hollander)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy 120 fős roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren a terrortámadások közepette – tudta meg az Rtl.hu.

Ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke a portálnak elmondta, a szeretetszolgálat néhány munkatársa indult el egy nemzeti ünnepre Izraelbe egy 120 fős turistacsoporttal, ebből Rostás-Farkas tudomása szerint már 20–30 ember korábban hazajött Magyarországra. Felidézte: azonnal hívásokat kapott a kollégáitól, amikor eszkalálódott a konfliktus, hiszen nem tudták, hogy mit tegyenek: a szállodában kellett maradniuk, nem mehettek ki az utcára sem. Ezután felvette a kapcsolatot a tel-avivi magyar nagykövetséggel, hogy minél előbb védelmet biztosítsanak a bajbajutott turistáknak, és hogy minél előbb hazaszállíthassák őket. A konzulátus képviselője kiment hozzájuk a helyszínre, ahonnan rendőri-katonai kísérettel elvitték őket a reptérre.

„Olyan helyzet állt elő, hogy nagyon sokan nem tudnak már élelmet és vizet venni maguknak, mert elfogyott a pénzük. A konzul azt mondta nekik, hogy saját magukról kell gondoskodniuk, pedig nagyon sokan már a repülőjegyüket sem tudják megvenni” – mesélte el a Roma Szeretetszolgálat elnöke. Mint hozzátette, a konzulátus szállást próbál biztosítani számukra, miközben az esti járatukat törölték. 

Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos időközben közvetlen anyagi támogatást küldött a repülőtéren ragadt magyarországi turistáknak. Szijjártó Péter miniszter szombaton közölte: a szóban forgó repülőtér egyelőre nem zárt be, de egyes légitársaságok törölnek járatokat, ezért tervezett utazás esetén fokozott tájékozódás szükséges.