Ez az Izraelt vezető politikai elit fekete napja

Ez az Izraelt vezető politikai elit fekete napja

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond egy Hermes 900-as pilóta nélküli felderítő repülőgép előtt a Risón Lecijónban lévő Palmachim légibázison 2023. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egész Izrael kérdezi: hol vannak az Izraeli Védelmi Erők (IDF), hol a rendőrség, hol a belbiztonság? – így fakadt ki Eli Maron, az Izraeli Haditengerészet volt vezetője, miután szombaton a Hamász meglepetésszerű támadást hajtott végre a Gázai övezetből izraeli célpontok ellen. Nemcsak, hogy mintegy 2200 rakétát indítottak az ország ellen, de katonáik több izraeli településre is átjutottak támadást intézve a lakosok felé. Az izraeli hadsereg által kiadott tájékoztatás szerint több tucat izraeli túszt szedtek a palesztin fegyveresek. Szombat késő délutánig 100 ember halt meg Izraelben, míg az ország által indított ellencsapásokban eddig 200 palesztin vesztette életét a Gázai övezetben. Benjamin Netanjahu azt közölte: „Háborúban állunk!”. De vajon hogyan vétett ekkorát az izraeli hírszerzés?

Eli Maron katonai vezető nem titkolta felháborodását: szerinte „kolosszális kudarc” történt, a biztonsági hierarchiák egyszerűen kudarcot vallottak, aminek jelentős következményei lettek. De nem kímélte az izraeli hírszerzést az IDF egykori hírszerzési vezetője, Amos Yadlin sem, aki ennek ellenére hangsúlyozta: az országnak most higgadtnak kell maradnia, a fő prioritás most az Izraelben tartózkodó terroristák felkutatása és annak megakadályozása, hogy a konfliktus átterjedjen Ciszjordániára és Kelet-Jeruzsálemre és különösen északra, ahol a libanoni határ túloldalán a Hezbollah fegyveresei vannak. Ennél is keményebb kritikákkal álltak elő azok az izraeli média által meg nem nevezett tisztviselők, akik a politikai és katonai vezetést vádolták azzal, hogy a belső vitáikkal voltak elfoglalva ahelyett, hogy az ország biztonságán dolgoztak volna.

Fegyveres terroristák jutottak át Izraelbe

Az izraeli hírszerzés rendkívül komoly hálózatot épített ki az elmúlt évtizedekben az Izraellel ellenséges országokban, így a biztonsági szervek időben fel tudtak készülni az ellenséges támadásokra. Ennél is nagyobb figyelmet szentelt a hírszerzés a palesztin társadalom megfigyelésére, ahol széles besúgó-hálózatot sikerült felépíteni. A beszervezés módja viszonylag egyszerű volt: a hírszerzés elsősorban olyan emberekre vadászott a Gázai övezetben, akik pénzügyi vagy egészségügyi gondokkal küzdöttek, esetleg a szexuális irányultságuk miatt voltak kiszolgáltatottak. Ehhez az izraeli belbiztonságiak speciális szoftvereket alkalmaztak, amelynek segítségével az internetes forgalom alapján be tudták azonosítani a potenciális besúgókat. Ezeket az embereket aztán a Gázai övezetből való ki- és belépésnél környékezték meg az illetékesek, akiknek természetesen minden információ fontos volt. Emellett az izraeli hírszerzés előszeretettel környékezte meg azokat a katonákat és parancsnokaikat, akiket az izraeli börtönökben tartanak fogva.

Míg a hírszerzők erőfeszítései az elmúlt években sikerrel jártak, addig most nagyon úgy látszik, hogy Izraelt teljes meglepetésként érte a támadás: a helyi idő szerint reggel fél hétkor kezdődött nagyszabású palesztin rakétatámadás nyomán már többen életüket vesztették. Az övezet szomszédságában élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek közelében, mert Gázából fegyveres terroristák tucatjai jutottak be Izrael területére, a szemtanúk beszámolói szerint az övezet melletti települések utcáin járkálnak. A Gáza környéki települések lakói, mintegy hetvenezer ember házaikba zárkózott a biztonsági utasításoknak megfelelően. A közszolgálati csatorna jelentése szerint nem csak az övezettel szomszédos települések vannak veszélyben, hanem motorokkal és járművekkel távolabbi településekre is eljutottak az állig felfegyverzett gázaiak.

Mindeközben az izraeli hadsereg helyi egységei, kommandósok és helyi biztonságiak tűzharcokat folytatnak a behatolt gázai merénylőkkel, akik a helyi lakosok otthonait próbálják támadni és elfoglalni. A palesztin támadóknak több épületet sikerült birtokba venniük, ott véres csaták folynak az izraeli biztonságiakkal. Emellett rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelont és Javnét, valamint az ország középső részén Rison Lecionban és Ramléban is becsapódott lövedék, és Jeruzsálemből is légvédelmi riasztást jelentettek.

A szimbolikus évforduló ellenére sem voltak óvatosak

Több ok is van arra, hogy Izraelnek most biztosan érdemes lett volna megtennie a szükséges előkészületeket. Emlékeztetőül: a Hamasz a jom kippuri háború ötvenedik évfordulóján indította meg a támadását Izrael ellen. Miközben az izraeli média dokumentumsorozatokkal emlékezett meg az Izrael által győztesen befejezett háborúra, számos olyan könyvújdonság jelent meg az elmúlt hetekben, amelyek részletesen felfedték az akkori események hátterét. Az ötven évvel ezelőtti támadás egyébként szintén teljesen váratlanul érte az izraelieket: a zsidó vallás legszentebb böjtnapján 2689 katona esett el. Az egyiptomi és szíriai hadsereg akciója azonban végül kudarcot vallott, az október 6. és 26. közötti háború eredményeként Egyiptom az Izrael által a hatnapos háborúban elfoglalt területeit ugyan visszakapta, azonban el kellett ismernie Izrael állam létét. Az izraeli hírszerzés azonban mintha megfeledkezett volna most arról, hogy az 50. évfordulón megtegye a szükséges óvintézkedéseket.

Ezeknek az intézkedéseknek a sora természetesen hosszú. Kiemelkedik ezek közül a Gázai övezetet körülvevő fal védelme, amely ma a világ egyik legmodernebb védelmi kerítése. A mozgásérzékelő- és hőkamerákkal ellátott megfigyelő rendszerek mellett a távirányítású fegyverekkel felszerelt állások eddig kitűnően ellátták a feladatukat. Ennél is komolyabb technikát igényel a talaj vizsgálata, ugyanis a közelmúltban a gázai fegyveresek többször is próbálkoztak azzal, hogy alagutat ásnak a kerítés alatt. Ezeknek a nagy részét ugyan Izraelnek ugyan fel sikerült számolnia, azonban a föld alól jövő támadások kivédésére továbbra is nagy hangsúlyt fektet a hadsereg. Szombaton azonban a Hamász fegyveresei könnyedén átjutottak a kerítésen – olyannyira, hogy izraeli rendőrőrsöket támadtak meg, sőt izraeli katonákat raboltak el.

Nem kétséges azonban, hogy a hírszerzés mellett leginkább az izraeli kormány tehető felelőssé a fiaskóért. Izraelben ugyanis hatalmas tüntetésekről szóltak az elmúlt hónapok, amelyeken a tiltakozók a Benjamin Netanjahu-féle alkotmányos átalakítás ellen tüntettek. Így ahelyett, hogy a biztonsági előkészületeken fáradoztak volna a politikusok, leginkább a Likud-vezér intézkedései és további tervei uralták a közbeszédet. Vagyis gyakorlatilag mindenről volt szó, kivéve a biztonsági kérdésekről. Ezért aztán a mai nap nem csak a izraeli hírszerzés, hanem az országot vezető politikai elit fekete napjának is tekinthető.