Újabb rakétacsapás érte Izraelt, Netanjahu az ellenzék segítségét kérte

Újabb rakétacsapás érte Izraelt, Netanjahu az ellenzék segítségét kérte

Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. (Fotó: MTI/AP/Adel Hana)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben folyamatosan rakétákat lőttek a Gázai övezetből Izraelre, a Hamász katonái behatoltak az országba is. Az izraeli hadsereg válaszul elkezdte a Hamászt támadni Gázában, légicsapásokat mérnek a hozzájuk köthető célpontokra. A helyi média szombat esti beszámolója szerint már legalább 200 halálos áldozata lehet a támadásnak Izraelben és több mint 1100 sérültje, míg az izraeli ellencsapások miatt is több mint kétszázan veszíthették életüket a Gázai övezetben.

• Szombat reggel megtámadta a Hamász Izraelt, mintegy 2200 rakétát lőttek ki, emellett katonáikkal behatoltak több izraeli településre is.
• A Hamász túszokat is ejtett, akiket a Gázai övezetbe kényszerítettek.
• Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Izrael háborúban áll, az ország tartalékosok tízezreit mozgósítja.
• A BBC szerint Izrael vizsgálatot indít amiatt, hogy a hírszerzésük nem jelzett előre egy ennyire jól szervezett támadást.
• Szombat délután 22 helyen dúltak harcok Dél-Izraelben a Hamász katonáival.
• A harcok szombat estére sem csitulnak: a CNN úgy tudja, Tel-Avivban hangos robbanásokat és szirénázást lehetett hallani, a Hamász pedig azt állítja, további 150 rakétát lőtt ki Tel-Avivra
• Netanjahu a rendkívüli helyzetre tekintettel nemzeti egységkormány felállítását ajánlotta ez ellenzék vezetőinek
• Gázában 11 magyar állampolgár tartózkodik, többségük gyermek, Izraelben pedig több mint 100 magyarral tartja a kapcsolatot a kormány Szijjártó Péter szerint

„Háborúban állunk” – így reagált az országot ért támadásra Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is az X-en (korábban Twitteren):

A CNN szerint az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Richard Hecht többszöri újságírói kérdésre sem volt hajlandó válaszolni arra, hogy volt-e előzetesen hírszerzési információjuk arról, hogy meg fogják támadni az országot. Hecht később nyilatkozott az amerikai hírportálnak és azt mondta: „remélem, a nap végére egyetlen élő terrorista sem marad Izraelben”. Arra is kitért, a támadás kezdete óta izraeli tartalékosok tízezreit hívták be.

A jelek szerint szombat este is folytatódnak a harcok, a CNN újságírója szerint több mint egy tucat hangos robbanást és szirénázást lehetett hallani Tel-Avivban. Eközben a Hamász állítása szerint további 150 rakétát lőttek ki az izraeli fővárosra válaszul arra, hogy szerintük Izrael lakótornyot bombázott a Gázai övezetben.

Túszokat is ejtettek

Miután a máskor igen felkészült országot láthatóan most váratlanul érte a jól szervezett támadás, komoly vizsgálat indulhat Izraelben, erről itt írtunk. A Times of Israel szerint egy egészségügyi dolgozó egészen biztosan életét vesztette a támadásban, abban a mentőautóban ölték meg, ahol dolgozott – erről a Magen David Adom mentőszolgálat nyilatkozott. Azt is mondták, a Hamász átvette az irányítást két mentőautó felett.

A Times of Israel arról is írt, az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy a Hamász izraeli túszokat ejtett, akiket a Gázai övezetbe hurcoltak, továbbá azt is, hogy a harcokban izraeli katonák is életüket veszítették. Jelenleg 22 helyszínen vannak szombat délután is zajló harcok Dél-Izraelben.

A CNN még szombaton délelőtt jelezte, helyi beszámolók szerint Izrael bizonyos részein már öt órája folyamatosan szólnak a légvédelmi szirénák az esetleges támadásokra figyelmeztetve. Izraeli idő szerint délelőtt 12.30-kor még hallható volt a szirénázás. Úgy tudni, legalább 2200 rakétát indítottak Izrael felé a Gázai övezetből.

BBC szerint az izraeli védelmi miniszter úgy fogalmazott: „A Hamász súlyos hibát követett el szombat reggel és háborút indított Izrael állama ellen”. A külföldi lap arról is beszámolt, az izraeli védelmi erők háborús készenléti állapotot rendeltek el.

Helyi lakosok arról beszéltek az egyik izraeli televíziónak, katonák próbálnak betörni az otthonaikba. Egyikük családja – ahol két 10 év alatti gyerek is van – például elbarikádozta magát, miután a katonák a házuk ajtaját lövik. A lakosok a televízión keresztül az Izraeli Védelmi Erőket is megszólították kérve a segítségüket. 

Elmaradnak a szokásos tüntetések

Palesztin hírforrások alapján az izraeli közszolgálati tévé arról számolt be az MTI szerint még szombat reggel, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe az azt uraló iszlamista Hamász szervezet Izraelbe behatolt egységei. Ablakokból készített, s az izraeli tévékben is bemutatott videofelvételek szerint nem csak gyalogos fegyveresek hatoltak izraeli területre, hanem járműveken közlekedő állig felfegyverzett Hamász-csoportok is, melyek az övezettől távolabbi területekre is eljutottak. A helyi tévé négy halottról számolt be egy direkt becsapódás nyomán a Negev-sivatag Kuszeife nevű, beduinok lakta településén. A Raim erdőnél az ország déli részén egy a fiatalok által kedvelt rendezvényt tartottak, amelyet fegyveres hamászosok leptek meg. A szderoti polgármester felszólította városa és környékének lakosait a televízióban, hogy tartózkodjanak bezárt ajtók mögött óvóhelyeiken, semmiképpen ne menjenek az utcákra.

Joáv Galant védelmi miniszter széleskörű azonnali mozgósítást rendelt el a tartalékos erőknél. A jogrendszer átalakítása ellen a tartalékos szolgálat megtagadásával tiltakozó Áhim Benesek, vagyis fegyvertestvérek nevű szervezet felszólította tagjait, hogy vonuljanak be behívásuk esetén. A szervezők bejelentették, hogy elmarad a szokásos százezres szombat esti tömegtüntetés, melyet negyvenedik hete tartanak a jogrend átalakítása ellen. A szombati munkaszüneti nap, és sátoros ünnep ellenére a hadsereg szóvivője felszólította a vallásosokat, hogy kapcsolják be rádiójukat, tévéjüket, hogy értesüljenek a biztonságiak esetleges felhívásairól. Ugyanakkor a vezetékek megsérülése miatt számos helyen megszűnt az áramszolgáltatás, és a folyamatos rakétatámadás miatt jelenleg nem tudják helyreállítani a szolgáltatást.

Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány az állami és biztonsági vezetők közül elsőként megszólalt az izraeli közszolgálati televízióban, s bejelentette, hogy gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben, s egyelőre nem sikerült úrrá lenni a behatolt Hamász-egységeken. A miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy kora délután összeül a rendkívüli biztonságpolitikai kabinet a tel-avivi főhadiszálláson, majd délután ötkor kormányülést tartanak.

Netanjahu az ellenzéki vezetők segítségét kérte

Szombat este Benjamin Netanjahu felajánlotta az ellenzék vezetőinek, Yair Lapid előző miniszterelnöknek és Beni Gantz korábbi védelmi miniszternek, hogy vegyenek részt egy rendkívüli nemzeti egységkormány felállításában, tekintettel a veszélyhelyzetre; Lapid nem sokkal később jelezte, hogy hajlandó szerepet vállalni a kormányban. Az ellenzéki vezető szombat délután már utalt a miniszterelnökkel való találkozójára – ott egy még nem hivatalos felkérés hangzott el –, amelyen Netanjahu arról beszélt, hogy a kormánya képtelen kezelni a kialakult helyzetet.  

Mindeközben az izraeli légierő este újabb támadásokat hajtott végre Gázában, a Hamász épületeit bombázták. A gázai hatóságok közölték, legkevesebb 232 ember vesztette életét az izraeli támadásokban, és közel 1700-an sebesültek meg. 

– A legfrissebb információk alapján jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. Valamennyi családdal felvettük a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: A helyszínen lévő diplomaták már kapcsolatba léptek lehetséges nemzetközi partnerekkel egy összehangolt evakuációs művelet érdekében, amelyre már több sikeres példa is volt korábban.

A miniszter korábban arról írt, hogy több mint száz Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral állnak folyamatosan kapcsolatban. – Valamennyien jól vannak, magyar áldozatokról vagy sérültekről jelenleg nincs tudomásunk – fogalmazott.

Értesüléseink szerint a Tel-Avivhoz közeli Ben-Gurion repülőtéren számos magyar állampolgár várja, hogy elhagyhassa Izraelt, erre azonban egyelőre nincs lehetőségük. Teljes légtérzár nincs, de sok társaság törölte a járatait. Volt olyan utazó, aki a miniszter posztjára válaszul leírta, bár regisztráltak védelemre, eddig semmilyen információt nem kaptak a konzuli szolgálattól. Kerestük az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint reagálnak, közöljük a válaszukat.

Joe Biden figyelmeztette Izrael ellenségeit

– A világ figyel – üzente Joe Biden amerikai elnök mindazoknak, akik a terrortámadást kihasználva megpróbálnák megtámadni Izraelt. Rövid beszédében Biden többször hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izraelt, amelynek „joga van hozzá, hogy megvédje magát, hogy megvédje az állampolgárait”. Az elnök elárulta, Benjamin Netanjahu után II. Abdullah jordán királlyal is beszélt telefonon, és tartják a kapcsolatot a régió minden országával, és az európai partnerekkel egyaránt. – Ez nem az a pillanat, amikor Izrael ellenségei kihasználhatják az országot ért támadást – fogalmazott Biden.

Benjamin Netanjahu szombat este újabb üzenetet intézett az országhoz, amelyben hangsúlyozta, hogy a Hamász kegyetlen és gonosz háborút indított Izrael ellen. – Meg fogjuk nyerni ezt a háborút, de a békének nagy ára lesz – fogalmazott. Az izraeli miniszterelnök szerint az, ami ma történt, soha többé nem történhet meg Izraelben. A hadsereg teljes erejével felvette a harcot a Hamász ellen. – Halálra fogjuk verni őket, bosszút állunk ezért a fekete napért – ígérte Netanjahu.

A harcok szombat estére sem csillapodtak, újabb rakéták érték el Tel-Avivot, és több dél-izraeli települést. Az országba beszivárgott terroristák ellen is folytatódott a küzdelem, az izraeli erők a Gázai övezet közelében fekvő települések szinte mindegyikében ártalmatlanították a támadókat, ám néhány városban még mindig túszul tartanak fogva izraeli állampolgárokat a Hamász katonái. Szderotban a terroristák a rendőrség épületében barikádozták el magukat, az izraeli erők válaszul nekiálltak lebontani a házat, majd miután meggyőződtek róla, hogy nincsenek túszok az épületben, földig rombolták azt.

Orbán Viktor is megszólalt 

 – Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk az ország jogát az önvédelemhez – írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök, aki együttérzéséről biztosította Benjamin Netanjahut, és kifejezte részvétét. – Gondoltainkban és imáinkban Izrael népével vagyunk ezekben a sötét órákban. 

Címkék: Izrael, Palesztin