Megvan a baloldali ellenzék fővárosi listája

Megvan a baloldali ellenzék fővárosi listája

Karácsony Gergely a fővárosi városházán (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvános lett a Nemzeti Választási Iroda oldalán a baloldali ellenzéki pártok, vagyis a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd fővárosi listája.

Az első helyen Karácsony Gergely főpolgármester áll, míg a második egy DK-s politikus, Szaniszló Sándor lett. Ő jelenleg a XVIII. kerület polgármestere és éppen a napokban derült ki, hogy ő lesz az egyik olyan kerületvezető, aki ellen a Magyar Péter-féle Tisza Párt is indít jelöltet. A harmadik hely a szocialistáké, Tüttő Kata került oda, akit eredetileg EP-listavezetőnek szánt az MSZP, de a három párt szövetségével csak az igencsak kétséges ötödik helyet kapta meg. Összesen 69 nevet tartalmaz a lista, amit ITT tudnak böngészni. A 24.hu azt írta, hogy Karácsony Gergely érdekérvényesítésének köszönhető, hogy az első hat helyből hármat az amúgy nem igazán súlyos Párbeszéd foglalhatott el, a főpolgármester mellett ugyanis előkelő helyet kapott a XI. kerületi Barabás Richárd, és a III. kerületi pártelnök, Béres András is.

A mostani választáson újdonság, hogy a pártok fővárosi listát is állíthatnak, a Fővárosi Közgyűlés pedig nem a kerületi polgármesterekből, hanem a listáról bejutó politikusokból áll majd össze. Korábban több szakértő is elmondta, hogy ez leginkább a Mi Hazánknak kedvezhet, akik polgármesteri posztot aligha nyerhetnek, így viszont a közgyűlésben ott lehetnek a listás eredményeik alapján.

A Fidesz-KDNP már korábban leadta a fővárosi listáját, azt már nyilvántartásba is vették. Saját listát állít még a korábbi bejelentések alapján a Momentum, a Kutyapárt, az LMP, a Mi Hazánk, illetve a Tisza Párt is.