Az oroszok kibertámadása miatt rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Párbeszéd

Az oroszok kibertámadása miatt rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Párbeszéd

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Marko Djuric szerb külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. május 17-én. (MTI/Purger Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum alelnöke, Tompos Márton a Facebook-oldalán jelentette be, hogy nemzetbiztonsági átvilágítást kezdeményezett Szijjártó Péter ellen az orosz kibertámadás miatt. A Párbeszéd – ZÖLDEK pedig május 27-ére az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását sürgeti ez ügyben.

„Újabb bejelentést teszek a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál, ezúttal a Direkt36 és a 444 cikke alapján, ami bizonyítékot is mutatott arra, hogy 2021. szeptemberében orosz hekkerek törték fel a külügy informatikai rendszerét. Szijjártó Péter két hónappal később Moszkvában átvette Lavrovtól a »Barátságért« kitüntetést. A 2022-es kampányban pedig az összes fideszes politikus kampányhazugságnak nevezte azt, hogy a hekkertámadás megtörtént. Véleményem szerint ez Magyarország teljes megalázkodása és a magyar szuverenitás lábbal tiprása” – írta Tompos, hozzátéve, a mai napig nem tudni azt, hogy a magyar kormány tett-e bármiféle válaszlépést, aktiválta-e a NATO 4. cikkelyét.

A párbeszédes Tordai Bence szintén a Facebookon jelentette be, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik az orosz kibertámadások miatt. – Az orosz kibertámadások már 2022-ben megjelentek a hírekben, de akkor a kormány még kampányhazugságnak minősítette a vádakat – emlékeztetett a politikus. Szerinte mostanra azonban világossá vált, hogy ezek az információk valósak, legalábbis ez derül ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat korábbi főigazgatója által írt levélből. A zöldpárt szerint a rendkívüli ülést több ellenzéki párt frakcióvezetője is támogatja. Kövér Lászlónak a meghirdetett dátumhoz képest legkésőbb 8 napon belül ki kell tűznie az ülést.