Ki kell adni a kormánynak a titkolni próbált határozatokat

Ki kell adni a kormánynak a titkolni próbált határozatokat

Az ötödik Orbán-kormány (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy három tucat, több mint 10 évig a nyilvánosság elől sikerrel elzárt kormánydöntés tartalma derülhet ki hamarosan, miután a Fővárosi Törvényszék március 17-én kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a hvg.hu-nak adott igazat a kormányzattal szemben, majd a Fővárosi Ítélőtábla június 13-i, immár másodfokú, jogerős ítéletében is megerősítette ezt – derül ki a portál cikkéből.

A hvg.hu még tavaly augusztusban indított közérdekűadat-pert, miután a kormányzat nem volt hajlandó kiadni több tucat, eddig nyilvánosságra nem hozott döntését a lap közérdekű adatigénylésére, holott ezek az úgynevezett „kétezres” határozatok nem titkosak. Mégsem lehet tudni, mi áll bennük, mivel nem jelennek meg a Magyar Közlönyben, csak az érintetteknek küldik ki – idézte fel a portál. Arra a gumiparagrafusra hivatkoztak, hogy ezek a keletkezésüktől számított 10 évig nem nyilvánosak, mert döntéselőkészítő anyagnak minősülnek, de azokat sem adták ki, amelyeknél már lejárt ez az idő. 

A jogerős döntés szerint ki kell adni a tíz évnél régebbi iratokat, ez azt jelenti, hogy 2010-ből 14-et, 2011-ből 19-et, 2012-ből pedig az április 27-e előttieket. Bár az ilyen döntések tartalmát titkolni igyekszik a kormányzat, a darabszámukat azért elárulja, így a hvg.hu idei közérdekű adatigényléséből kiderült, hogy 2023-ban az első negyedévben átlagosan minden napra jutott egy olyan kormánydöntés, amely hivatalos minősítésében nem titkos ugyan, mégse tudhatjuk, miről szól, kit érint és mennyibe kerül. Április 4-ig legalábbis 96 darab kétezres határozat született.

Miután tavasszal a hvg.hu első fokon megnyerte a közérdekűadat-pert, a kormányzat erre vonatkozó bírósági procedúra nélkül is kiadta kérésükre az ebben a konkrét perben nem érintett, vagyis 2012 áprilisánál későbbi, de a 10 éves időkorlátból már kicsúszott „kétezres” döntéseket, amikből azt szűrték le, hogy Orbánék előszeretettel titkolták el ily módon a propagandaszempontból kényelmetlen kormánydöntéseket.