Petíció indult Szijjártó Péter ellen az orosz hackerügy miatt

Petíció indult Szijjártó Péter ellen az orosz hackerügy miatt

Szijjártó Péter (Fotó: a külügyminiszter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Követeljük Szijjártó Péter azonnali lemondását és teljes körű vizsgálatot az orosz hekkertámadás miatt! – írja az aHang online petíciójában. A külgazdasági és külügyminiszter távozását azért akarják elérni, mert „a Szijjártó-féle külügyben pontosan tudtak azokról az orosz kibertámadásokról, amelyeket két éve még kampányhazugságnak neveztek” – ismerteti a Népszava. 

Korábban még a Direkt36 tárta fel az általa bemutatott dokumentumok alapján, hogy Oroszország katonai és polgári titkosszolgálatai széles körű kibertámadást hajtottak végre a magyar külügy rendszerei ellen, s ezek révén nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a külügy gépjeiről. A 444 most további bizonyítékokat szerzett arról, hogy ezek a támadások nemcsak megtörténtek, de a portál szerint a külügyben tudtak a támadásról: az egyik magyar titkosszolgálat vezetőjének levele ugyanis egyértelműen leírja, milyen kiterjedt kibertámadásokról van szó, és azt is tisztázza, kik az elkövetők.

Mint lapunk is megírta, Szabó Hedvig altábornagy, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akkori főigazgatója 2021-ben a támadásokról szóló jelentésében azt írta, hogy „több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná”. Mindez azt is jelenti, hogy Putyin hackerei láthatták a külügy levelezéseit, a munkatársak személyes adatait és számos más érzékeny információt. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat arról is pontosan tudott, hogy oroszok állnak a támadások mögött, hiszen a belső jelentésben a következők állnak: “Az elmúlt időszakban történt támadások a támadási attribútumok révén az APT 28 (orosz, GRU) és APT 29 (orosz, FSB v. SVR) csoportokhoz köthetők.”

A portál a hét elején egy lakossági fórumon megkérdezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is arról, hogyan fordulhatott elő, hogy orosz hekkerek bejutottak a minisztérium rendszerébe. Szijjártó azt felelte, ő ilyenről nem tud. „Tehát amikor adott esetben történik egy ilyen, akkor a kormánynak vannak olyan intézményei, amelyek ennek az elhárításáért felelősek… Vannak olyan intézményei a kormánynak, amelyek ilyenkor elvégzik a szükséges munkát, műszakilag detektálnak, ellenlépéseket tesznek.” Miután a 444 megmutatta neki az NBSZ főigazgatójának levelét, a miniszter megkérdőjelezte, hogy jogszerűen vannak-e az újságnál a dokumentumok és azt feltételezte, hogy külső titkosszolgálat segítségével jutottak hozzá. „Óvatosak legyenek szerintem”, mondta a beszélgetés végén.

Szijjárrtó Péter csütörtökön videót tett ki Facebook-oldalára az ügyről. „Akkor nézzük meg vágatlanul is a 444-interjút és ne legyünk naivak, ha egy kormány szuverén, akkor azt minden irányból támadják. Ebben csak egy dolog állandó, a balliberális média mindig választási kampányban támad a legjobban és a leggátlástalanabb eszközökkel. Nekünk nemzeti érdekeink vannak, nekik megrendelőik (a kérdés vajon vannak-e köztük titkosszolgálatok?)” – írta Szijjártó, aki a teljes, vágatlan beszélgetést is közzétette.