Túl meleg a Duna, csökkentették a paksi atomerőmű termelését

Túl meleg a Duna, csökkentették a paksi atomerőmű termelését

A Paksi Atomerőmű (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy 560 megawattal csökkentette teljesítményét a paksi atomerőmű kedden és szerdán a Duna hőmérsékletének emelkedése miatt – közölte az MTI beszámolója szerint az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). A tájékoztatás alapján a keddi 320 megawatt teljesítménycsökkentést követően szerdán 15 órától további 240 megawattal csökkentik az erőmű teljesítményét. A jelenlegi leterhelés a vízhőmérsékletre vonatkozó környezetvédelmi korlátok betartása érdekében történt, amely a nukleáris biztonság szintjét nem befolyásolja. Mint írták, olyan technológiák és tartalékok állnak rendelkezésre, amelyekkel a Paksi Atomerőmű hűtése szélsőséges körülmények között is biztosítható lenne, az átlagosnál akár 90 százalékkal alacsonyabb vízhozam, illetve magas vízhőmérséklet mellett is.

A Paksi Atomerőmű korábbi tájékoztatása szerint a belső szabályzatban 29,5 Celsius fokos beavatkozási határt állapítottak meg; ennek elérése esetén – a hőmérsékletkorlát túllépésének mértékében – 0,1 Celsius fokonként 80 megawattal kell csökkenteni a teljesítményt mindaddig, amíg az előírt korlát alá nem süllyed a vízhőmérséklet.

Az OAH folyamatosan felügyeli a blokkok állapotát és a 100 megawattos meghaladó teljesítményváltozásokról továbbra is tájékoztatást ad.

A G7 a napokban írt arról, hogy a termelés csökkentése hasonló helyzetekben a nemzetközi gyakorlat, hiszen a világon mindenhol szabályozzák az erőmű hűtését biztosító folyó maximális hőmérsékletét. Pakson a hűtővíz bebocsátásának pontjától a folyón lefele 500 méterre nem haladhatja meg a Duna hőmérséklete a 30 fokot.

Címkék: Paksi Atomerőmű