Újból megműtötték Robert Ficót

Újból megműtötték Robert Ficót

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter nyilatkozik Miriam Lapuniková kórházigazató (b) társaságában Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról a besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodjára is megműtötték Robert Ficót – írja a Paraméter szlovák portál a besztercebányai kórház igazgatónője, Miriam Lapuniková és Robert Kalinak védelmi miniszter által tartott közös sajtótájékoztatón elhangzottakra hivatkozva.

A hírt szemléző Hvg.hu arról ír, a beavatkozás hozzávetőlegesen két órán át tartott és célja a sebgyógyulás folyamatának felgyorsítása volt. Kalinak szerint a miniszterelnök az eszméleténél van, de állapota továbbra is nagyon súlyos, bár stabil. – Néhány napba telik, mire véglegesen megtudjuk, hogyan fog alakulni – tette hozzá Kalinák. Miriam Lapuniková arról tájékoztatott, hogy a kormányfőn kontroll-CT-vizsgálatot végeztek, az eredmények alapján pedig eltávolították a lőtt seb után megmaradt elhalt szövetet. „A beteg állapota nagyon súlyos, de ez egy szokásos eljárás” – mondta a kórház igazgatója. Mint jelezte, minden reggel szakértői tanács ülésezik a miniszterelnöknél, ők határozzák meg a további teendőket. Ezért ma még nem lehet megmondani, hogy a miniszterelnöknek szüksége lesz-e további műtétekre vagy sem. 

Mint korábban mi is megírtuk, Robert Fico ellen szerdán követtek el merényletet Nyitrabányán, egy kihelyezett kormányülés után. A támadó egy 71 éves író, Juraj Cintula volt, akit a helyszínen elfogtak. A férfi – aki a 2022-ben megszűnt Slovenskí Branci (SB) neonáci, migránsellenes szervezet elkötelezett szimpatizánsa is volt – egy legálisan a tulajdonában lévő fegyverrel adta le a lövéseket Ficóra, akit négy lövedék talált el. Az elkövetőt védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítják, amiért akár életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés is kiszabható rá. A szlovák belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő politikai indítékkal cselekedett, motivációja az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését, és nem fogadta el az áprilisi államfőválasztás eredményét.