Szombaton egyszerre dőlt meg a csapadék- és melegrekord

Szombaton egyszerre dőlt meg a csapadék- és melegrekord

(Fotó: Pexels/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton megérkezett Magyarországra a kánikulát letörő hidegfront, viszont még megdőlt a napi országos melegrekord – számolt be róla a HungaroMet Zrt. vasárnap. A front a déli, keleti területeket érte el a legkésőbb, napközben ezeken a helyeken még sokfelé mértek több mint 30 Celsius-fokot. Derekegyházon 37,7 fokkal meg is dőlt a napi legmagasabb hőmérséklet rekordja. A korábbi csúcstartó Tiszaroff volt, ahol 2000. június 22-én mértek 37,6 fokot.

Közben a hidegfront az ország nagy részében enyhülést hozott, az eső mellett tapasztalni lehetett heves záporokat, zivatarokat. Sőt, helyenként jégesőt is: korábban megírtuk, Kelet-Magyarországon jelentős károkat okozott az éjjeli vihar.

A legtöbb eső az északkeleti országrészben hullott, a Tokajon mért 121,3 milliméterrel pedig meg is dőlt a napi csapadékrekord. Korábban a csúcsot Drégelypalánk tartotta, 1999-ben mértek itt 107,5 millimétert.