Szabó Rebeka és Barabás Richárd maradnak a Párbeszéd társelnökei

Szabó Rebeka és Barabás Richárd maradnak a Párbeszéd társelnökei

A Párbeszéd elnökségének tagjai (Fotó: Facebook/Párbeszéd - Zöldek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megerősítette Szabó Rebeka és Barabás Richárd jelenlegi társelnökök mandátumát a Párbeszéd tisztújító kongresszusa. A megbízatás további két évre szól, tehát – amennyiben addig le nem mondanak – felöleli a 2026-os választásig tartó időszakot.

Megválasztották az elnökség további tagjait is. Szabó Tímea korábbi társelnök mellett az elnökségben foglal helyet Jakál Adrienn, Béres András, Kovács Márton és Varga Attila.

A párt „a jövőben egy megújuló baloldali, progresszív erő kialakításán és megerősítésén kíván dolgozni, előremozdítva a potenciális partnerek közötti megértést és együttműködést, valamint erősen építve az önkormányzatokban végzett munkára” – olvasható a párt Facebook-bejegyzésében. A Párbeszéd elkötelezett marad továbbá a zöld értékek mellett, erre utalva egészítették ki néhány éve a nevüket Párbeszéd-Zöldekre.

A Párbeszéd az EP-választáson közösen indult a Demokratikus Koalícióval és az MSZP-vel, hárman együtt pedig 8,03 százalékot értek el. A választás estéjén jelentette be Tordai Bence, hogy kilép a szervezetből. Interjúnkban feltette a kérdést: „Ha van egy párt, amelyik nem szolgálja a saját maga által kitűzött küldetését, sőt, ennek az ellenkezőjét teszi, akkor az a párt minek van?”

A párt férfi társelnöke 2013-2014-ben Jávor Benedek, majd nyolc éven át Karácsony Gergely volt. A női társelnök ebben az időszakban végig Szabó Tímea. A 2022-es választás után jött másfél évre Tordai Bence, illetve Szabó Rebeka. Barabás Richárd idén februártól tölti be a társelnöki posztot. Az előző kétéves ciklusban elnökségi tag volt V. Naszályi Márta, Temesvári Szilvia, Béres András, Jakál Adrienn, Szabó Tímea, Szabó Márton és Szabó Zsolt.

A mostani egyébként a lemondások időszaka. Szombaton kiderült, hogy távoznak az MSZP vezetői, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre is. A választási eredmény miatt bejelentette lemondását a Momentum elnöke, Donáth Anna is, míg Fekete-Győr András bejelentkezett a pozícióra. Teljes tisztújítás jön a Jobbiknál is, és akadnak, akik ismét radikálisabb irányba vinnék a pártot. A Párbeszéd mellett a Demokratikus Koalíciónál sem látszik viszont, hogy az eredménynek lennének személyi konzekvenciái. Gyurcsány Ferenc bejelentette ugyan, hogy valami változás esetleg lesz, de a lemondás mellett ezúttal sem döntött. Azt azért maga is elismerte, hogy vereséget szenvedtek a június 9-ei választáson.